Román szenátor: Székelyföld nem létezik, Románia oszthatatlan

2023. november 14. 18:22

Diana Sosoaca független szenátor hétfőn „ellenséges, agresszív és hisztérikus hangnemben” a székely zászló kitűzése ellen szólalt fel.

2023. november 14. 18:22

A „Székelyföld nem létezik, Románia oszthatatlan” jelszóval indított politikai támadást a szélsőséges megnyilvánulásairól ismert román Diana Sosoaca szenátor. A politikus és pártja, a nemrég alakult SOS Románia állásfoglalásában szolidaritást hirdetett „a provokációk ellen” – olvasható a Magyar Nemzet hasábjain.

Székelyföld volt, van és lesz, a székely zászlót továbbra is használni fogja, az RMDSZ megvédi a magyar emberek érdekeit, a közösség szimbólumait – jelentette ki  erre reagálva Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora kedden.

Valahányszor nemzeti, közösségi szimbólumainkat támadják, vagy Székelyföld létét kérdőjelezik meg, a magyar közösség egy részét támadják. Amikor ezt a parlamentben teszik a szélsőséges szervezetek, akkor az etnikai konfliktuskeltés a cél, a magyar közösség lejáratása a szándék” 

– idézte Tánczos Barnát az RMDSZ sajtóirodájának közleménye.

A Hargita megyei szenátor leszögezte: a magyarok nemzeti jelképei és közösségi szimbólumai nem képezik vita tárgyát: a magyar közösség alkotmányos joga identitása kifejezése és annak megélése.

„Székelyföld zászlaját továbbra is használni fogjuk, bárkit zavarjon ez, mert ez hozzátartozik identitásunkhoz. A parlamentben és minden fórumon megvédjük a magyar emberek érdekeit és szimbólumainkat, akkor is, amikor szélsőséges hangulatkeltők a szenátushoz méltatlan viselkedéssel támadnak minket” – mondta Tánczos Barna.

Az RMDSZ közleménye felidézte, hogy a nacionalista szólamokkal parlamenti képviselethez jutott, a többi párt által szélsőségesnek nevezett Románok Egyesüléséért Szövetségből (AUR) kizárt, és a parlamentben rendszeresen botrányt keltő Diana Sosoaca független szenátor hétfőn 

„ellenséges, agresszív és hisztérikus hangnemben” a székely zászló kitűzése ellen szólalt fel. 

Erre reagálva Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor kifejtette: a székely zászlót továbbra is a törvényeknek megfelelően fogja kitűzni ez a közösség. Sosoaca ezt követően hangos kiabálással támadt az RMDSZ frakciójára, megkérdőjelezve Székelyföld létét, viselkedése miatt meg kellett szakítani az ülést.
   Az incidens után Tánczos Barna arra hívta fel a figyelmet: a szenátusban olyan szabályokra van szükség, amelyek a demokratikus vitát, nem pedig egy közösség nyilvános megbélyegzését segítik elő.

Egy demokratikus térben, egy demokratikus intézményben nincs helye az ilyen hisztériáknak. Őszintén hiszek minden demokratikus intézmény és minden történelmi régió fontosságában. Ezért megoldást kell találunk arra, hogy egyszer és mindenkorra az ilyen stílusú vitákat és helyzeteket kiiktassuk a parlamenti munkafolyamatokból” – idézte az RMDSZ szenátorát a szövetség közleménye.

(MTI/Magyar Nemzet)

Nyitókép: MTI / Henning János

 

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bezerédy
2023. november 20. 22:01
Létezik Románia! Csak a Kárpátokon túl....
Házam Hazája
2023. november 15. 17:37
A magyarokat nagy részét legalább mindenhol szeretik. A maradék 1/3-ot meg hagyjuk. Ez van.
Robi54
2023. november 15. 14:04
Székelyföld már akkor is létezett, amikor Románia még nem és akkor is létezni fog amikor Románia már nem.
evpus
2023. november 15. 13:17
Mocskos, büdös románok a történelmünket is ellopnák, ha hagynánk! Európa egyik legkorruptabb országa!! Nem mi vagyunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!