Megfejtette a Nyugat, mitől jönnek fel ennyire az oroszok, íme: Észak-Korea

2024. február 12. 21:33

Nils Andreas Stensönes, a norvég hírszerzés vezetője szerint a háborúban Oroszország jelenleg erősebb helyzetben van, mint egy éve, és kezd előnyre szert tenni.

2024. február 12. 21:33
null

Oroszország kezd felülkerekedni az Ukrajna elleni háborújában, köszönhetően nagyobb katonai tartalékainak, valamint olyan államok támogatásának, mint Kína és Észak-Korea – jelentette ki hétfőn Oslóban Nils Andreas Stensönes, a norvég hírszerzés vezetője a norvég biztonsági szolgálatok éves kockázatelemzési jelentését ismertetve. 

Ebben a háborúban Oroszország jelenleg erősebb helyzetben van, mint egy éve, és kezd előnyre szert tenni”

– hangoztatta, majd hozzátette: a kijevi vezetésnek „jelentős nyugati támogatásra lesz szüksége ahhoz, hogy a helyzet megfordításában reménykedhessen. Moszkva nagyjából háromszor annyi katonát tud mozgósítani, mint Ukrajna, és a vártnál jobban alkalmazkodott a nyugati szankciókhoz”.

A hírszerzési vezető úgy látja, az orosz ipar képes elegendő mennyiségben lőszert, harcjárműveket, drónokat és rakétákat gyártani, hogy egész éven át fenntarthassa háborús erőfeszítéseit. Stensönes szerint Oroszország Irántól, Fehéroroszországtól és Észak-Koreától kap fegyvereket.

Mint mondta, értesüléseik szerint Kína ugyan nem szállított fegyvert, de az orosz hadiipar számára hasznosítható különféle gépeket, járműveket, elektronikai eszközöket és pótalkatrészeket biztosít. 

A norvég hírszerzés vezetője szerint a nyugati fegyverszállítmányokra azért van szükség, hogy a kijevi vezetés megvédhesse magát, illetve visszaszerezhesse a kezdeményezést a konfliktusban. 

(MTI)

Nyitókép: Genya SAVILOV / AFP

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eljolesz
2024. február 13. 16:24
Az oroszok mögött Észak-Korea, a puccsránok mögött a Nato, és az oroszok egyre jobban állnak. A norvég zseni szerint Észak-Korea erősebb. mint a Nato.
italosiparos
2024. február 13. 07:30
Kamu az egész.A Zorbán a hibás,mert nem küld fegyvert,a szankciók meg igenis működnek,hiszen a ruszkik már gyalásókkal harcolnak.Ezt még a vak is láthatja.
Kerezs
2024. február 13. 06:26
"A kijevi vezetés visszaszerezhesse a kezdeményezést a konfliktusban." Na pont ebből a kezdeményezésből következett a jelenlegi helyzet.
I feel the earth move under my feet
2024. február 13. 06:16
"erősebb helyzetben van"... baszki, hogy egyetlen cikket nem tudtok szánalmas magyartalanságok és proli szófordulatok nélkül megalkotni..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!