Meglepő, kinek szurkol Kína az amerikai elnökválasztáson

2024. február 13. 06:08

Az elnökaspiráns folyamatosan kritizálja a keleti országot.

2024. február 13. 06:08
Former President Trump Holds Campaign Rally In Conway, South Carolina

Bár a Kínával szemben folytatott korábbi, nyílt gazdasági háború miatt első látásra Biden egy kedvezőbb opciónak tűnhet, Peking hosszútávú érdekeit mégis jobban szolgálná a volt elnök politikája, főként az általa előidézett megosztottság miatt. Így Donald Trump győzelme valószínűleg kedvezőbb lenne Kína számára a novemberi amerikai elnökválasztáson – írta meg Foregin Policy.

A lap szerint Peking tudja, hogy nincs remény a Washingtonnal való kapcsolatok javulására, függetlenül attól, hogy Trump vagy Biden az elnök. Ugyanakkor

Trump visszatérése a Fehér Házba mégis előnyösebb forgatókönyv lehet Peking számára, különösen gazdasági téren.

Donald Trump növelné a megosztottságot az Egyesült Államok és Európa között, ami Kínának kedvező lenne. Az európai importra kivetett vámok és a kereskedelmi háborúval fenyegető retorika erősítheti az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti bizalmatlanságot, ami megakadályozhatja a Kínát sértő transzatlanti politika kialakulását.

A lap szerint Trump lehetséges fordulatot hozhat az Oroszország elleni szankciók terén is. Ha Trump továbbra is Putyin felé hajlik, az feloldhatja az Oroszországgal szembeni szankciókat, aminek kedvező hatása lehet Kínára nézve. Az Oroszországgal való szorosabb kapcsolatok tovább segíthetik a kínai vállalatokat az orosz piachoz való hozzáférésben, mivel a másodlagos szankciók elkerülhetőek lennének.

Emellett Trump lendületet adhat Kína alternatív pénzügyi mechanizmusokra irányuló törekvéseinek. Trump kiszámíthatatlansága miatt a kínai vállalatoknak lehet, hogy érdemes lesz áttérniük a pekingi alternatív pénzügyi mechanizmusokra az amerikai szankciók elkerülése érdekében. 

Emellett pedig egy Trump-győzelem Kína dominanciáját is növelni tudná a feltörekvő országokból származó kritikus anyagok beszerzésében.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Win McNamee/Getty Images

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. február 13. 13:49
Már megint átvett a mandi egy vérlibsi hülyeséget. A Biden család a kínai kormány fizetési listáján van kompletten. Becsicskultak Taiwannal kapcsolatban is. És ezek után valaki szerint Trump lenne nekik a jobb? A megosztottság miatt? Az amerikai emberek több mint fele azt sem hiszi el hogy Biden legálisan nyerte meg a választást.... Ennél azért több agysejtet feltételeztem volna egy mandis médiamunkástól!
kokrowatz-0
2024. február 13. 13:13
balek kell nekik
patópál
2024. február 13. 11:01
"Foreign Policy endorsed Democratic candidate Hillary Clinton in the 2016 US presidential election. This was the first time in its 50-year history the magazine endorsed a candidate." Köszönjük a részvételt.
letsgobrandon-2
2024. február 13. 10:19
a hidegháborúban ragadt ostoba fossziliáknál még működnek a pavlovi reflexek .. egy kis ruszkizás.. kínázás , és már habzik is a pofájuk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!