Ukrajnára nevezné át Texast egy kongresszusi képviselő

2024. február 15. 21:00

Chip Roy szerint így végre Washington az ő problémáikkal is foglalkozna.

2024. február 15. 21:00

Chip Roy texasi republikánus kongresszusi képviselő förtelmesnek nevezte az amerikai szenátust a Fox News műsorában, amiért az elfogadta az Ukrajnának és Izraelnek szánt 95 milliárd dolláros (34 ezer milliárd forint) törvényjavaslatot, amely nem tartalmaz rendelkezéseket a déli határ védelmére.

A demokrata vezetésű felsőház kedden 70-29 arányban fogadta el a nemzetközi biztonsági segélycsomagot, de a képviselőháznak még jóvá kell hagynia azt.

Azt hiszem, hamarosan benyújtok egy törvényjavaslatot, hogy nevezzük át Texast Ukrajnára.

Akkor talán a kormány és a szenátorok dolgozni fognak az Egyesült Államok határának megvédésén” – fogalmazott a képviselő. Majd úgy folytatta, hogy sosem látta „keményebben dolgozni” a szenátus – amely szerinte egy „idősek otthona” – tagjait, mint amikor az amerikai adófizetők pénzét külföldi háborúkra kell költeni.

Roy kritizálta azokat a republikánusokat is, akik amiatt támogatták a törvényjavaslatot, mert az Ukrajnának szánt 60 milliárd dollár (21 ezer milliárd forint) elméletük szerint valójában az amerikai katonai-ipari komplexumot fogja erősíteni. 

„Mióta van olyan gazdasági politikánk, amelyet a tengerentúli háborúk finanszírozása vezérel?” – kérdezte a képviselő, hangsúlyozva, hogy bárki, aki épeszű, és látja, mi történik a déli határon, tudja, hogy nem lehet külföldi háborúkat finanszírozni, miközben „az Egyesült Államok határa szélesre van tárva, és ki van téve a bűnözőknek és a terroristáknak.”

Eközben Biden az Ukrajnának szánt segélyeket sürgeti

Roy kijelentette, hogy a határbiztonság továbbra is prioritás az amerikai nép és a kongresszusi republikánusok számára is, és megfogadta, hogy

blokkolni fogja a szenátus által jóváhagyott törvényjavaslatot, amikor az a képviselőház elé kerül.

Eközben Joe Biden amerikai elnök sürgette a kongresszust, hogy gyorsítsa fel az Ukrajnának nyújtandó segélyek jóváhagyását, azzal érvelve, hogy a pénzek halogatása Vlagyimir Putyin orosz elnök kezére játszik. Biden azt állította, hogy Oroszország megtámadhat egy NATO-államot, ha sikerül legyőznie Ukrajnát, ami a blokk kölcsönös védelmi garanciájának megfelelően Washington beavatkozását igényelné.

Moszkva viszont többször is tagadta, hogy bármilyen szándéka lenne a NATO megtámadására, Vlagyimir Putyin pedig hangsúlyozta, hogy Oroszországnak „ sem geopolitikai, gazdasági vagy katonai szempontból (...) semmilyen érdeke” nincs egy NATO elleni támadásban, és csak akkor bocsátkozna ellenségeskedésbe, ha először Oroszországot támadnák meg.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Bryan Olin Dozier / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. február 16. 17:55
Zsolt75 Nem kell bíbelődni a NATOtagsággal Lepjen be Uki az USba...
survivor
2024. február 16. 17:51
De facto Texas az USA u-krajnája. A latin világ határán...
Uztu
2024. február 16. 12:03
Ujrajna csak határrégiót jelent szóval használható az elképzelés
Chekke-Faint
2024. február 16. 08:38
Oda is vihetné a háborúval együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!