Washingtonból jöhet az új ukrán kormányfő?

2024. február 11. 11:30

Okszana Markarova pozícióját némi meglepetésre Volodimir Zelenszkij megválasztása után is megtartotta.

2024. február 11. 11:30
Bérces Zsolt
moszkvater.com

„Az elmúlt napokban több cikkben lehetett olvasni Okszana Markarova esetleges kormányfővé történő kinevezéséről. 

Markarova jelenleg 47 éves, a Kijev-Mogila Akadémián (az egyetemet gyakran teljes ukrán neve alapján NaUKMA-ként emlegetik) végzett. A NaUKMA az ukrán egyetemek között kicsinek számít, de 1991-s újra alapítását követően a legnyugatosabb egyetem hírnevére tett szert. Markarova a NaUKMA után az Indiana University-n szerzett magisteri fokozatot. Férje Danilo Volinec gazdag üzletember, az Accordbank többségi tulajdonosa, és az ITT Investment Group igazgatótanácsának tagja.

Petro Porosenko elnöksége idején 2015-től pénzügyminiszter-helyettes, majd 2018-tól pénzügyminiszter volt. Pozícióját némi meglepetésre Volodimir Zelenszkij megválasztása után is megtartotta. A meglepetés kiinduló oka az volt, hogy Porosenko a 2019-es elnökválasztási kampányban az adminisztráció tagjaitól – beleértve minisztereket, megyei kormányzókat, nagyköveteket, stb. – Zelenszkijjel szemben ellenséges hangvételű különféle formájú »hűségnyilatkozatokat« várt el, a végül győztes Zelenszkij pedig ezeket érthető módon zokon vette.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Mandel NGAN / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2024. február 12. 17:59
Miért eddig volt másmilyen is? Újabb hazáját eláruló külföldön (ki)képzett Dobzse László.
lendvaiildiko
2024. február 12. 16:58
Csodafegyver. Meglátják az orosz lövészek, S az Urálig futnak.
Reszelő Aladár
2024. február 12. 12:36
Insta-érzékeny szláv csinibaba. Persze ne feltételezzük, hogy nem érte majd ahhoz amire kinevezik, kiválóan fogja a gazdi érdekeit képviselni. Ukrán férfiak! A jó hír, hogy aki túléli a háborút, annak lesz munkája. Nem kell keleti despota-elnyomók hatalma alatt megalázva senyednetek, ha dolgozhattok majd kevesebbért egy nyugati befektetőnek, akik mégiscsak nyugatias módon nyomnak majd el.
backsplash
2024. február 12. 10:31
Eddig is ott jelölték ki, nem? De.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!