Becsekkoltak a románok a reaktorbizniszbe: milliárdokra áhítoznak

2024. március 22. 17:29

Az SMR egy új nukleáris technológia, amelyet eddig csak Oroszországban és Kínában alkalmaztak.

2024. március 22. 17:29

Nyitókép: Zhang Boqun / XINHUA / Xinhua via AFP

Románia az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló törekvés részeként a „kis moduláris reaktor” (SMR) technológiát kívánja alkalmazni. Sebastian Burduja energiaügyi miniszter a héten azt mondta, hogy 2025-ben végleges beruházási döntést hoznak egy új doicești-i atomerőműről – értesült a Euractiv.com.

Burduja ezt hétfőn jelentette be, miközben ellátogatott az SMR leendő helyszínére, egy délkelet-romániai volt szénerőmű területére. 

A miniszter a 462 MW-os erőmű 5,5 milliárd eurós beruházási költségével számol.

Az SMR egy új nukleáris technológia, amelyet eddig csak Oroszországban és Kínában alkalmaztak. A kisebb és szabványosabb reaktorok gyártásával az iparág azt reméli, hogy csökkenteni tudja az új atomenergia-projektek költségeit. A projektet a Ro-power román köz- és magánszféra közötti partnerség fejleszti, amely 2021-ben az amerikai NuScale vállalatot jelölte meg az SMR-technológia valószínűsíthető szállítójaként. Ha az ütemtervet betartják, a projekt lenne az első a világon, amely a NuScale technológiáját alkalmazná.

Az Egyesült Államok romániai nagykövete, Kathleen Kavalec 4 milliárd dolláros pénzügyi támogatást ígért a projekthez az amerikai kormány részéről, mondván, hogy ez a kötelezettségvállalás „aláhúzza közös elkötelezettségünket a fenntartható energetikai jövő iránt”.

 

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo-2
2024. március 22. 23:48
Ez a technológia még a kísérleti stádiumban van. A gazdaságosságára vonatkozó számításokban több a bizonytalanság, mint a tényekre alapozó meggondolás. Mivel az áram viszonylag olcsón és kevés veszteséggel szállítható, a sok kis termelőegység nehezen lesz versenyképes kevés naggyal. Ezt már az 1920-as években is tudták. Gyors reagálású termelőegységnek sem alkalmas (a gázturbinás erőművek kiváltására), mert a reaktor felfuttatása viszonylag lassú folyamat. Ugyanakkor a hozzá kapcsolódó biztonsági környezet megvalósítása sok kis egységhez sokkal körülményesebb és drágább, mint kevés nagy erőműhöz. Persze lehet azt állítani, hogy ezek olyan modern eszközök, amelyek nem is igényelnek biztonságos környezetet...
letsgobrandon-2
2024. március 22. 18:42
mehetnek a libsik tüntetni az oláh nagykövetség elé
Namond
2024. március 22. 18:40
Megérkezett célállomásához és kikötött az első orosz úszó ... ORIGO https://www.origo.hu › gazdasag › 2019/09 › megerkez... 2019. szept. 18. — Az oroszországi úszó atomerőmű megérkezett a sarkvidéki rendeltetési helyére, miután 4700 kilométerre elhajózott Murmaszktól. Az Akademik Lomonoszov, melynek reaktorai lényegében az orosz tervezésű szárazföldi kis moduláris reaktorok (SMR) előszobájaként szolgálnak.
corsair
2024. március 22. 18:35
Az egy cseppet se zavarjon, hogy a világ két működő SMR reaktora orosz, amely már két éve termel gond nélkül Szibériában. Az amerikai teljesen kísérleti stádiumban van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!