Fölrobbant az internet: mérföldkőhöz ért a párizsi Notre-Dame újjáépítése, mutatjuk a fényképet!

2024. március 10. 08:07

Elkészült a födémszerkezet.

2024. március 10. 08:07
null

Nyitókép: Facebook

***

A helyreállítással megbízott vállalat egy fényképpel jelezte, hogy elkészült a párizsi Notre-Dame-székesegyház hajójának födémszerkezete, amely a huszártoronnyal együtt lett a 2019. évi tűzvész martaléka. A fotón ácsok és fafaragók láthatók az újjáépített gerendázaton, írja a Magyar Nemzet.

A fénykép körbejárta a közösségi portálokat: 

a fotón a masszív tölgyfagerendák között a mesterek láthatók védősisakban, a szerkezet tetején ott a hagyományos bokréta.

 Mint írják, befejezéséhez közeledik a huszártorony is, amely azonos a XIX. században Eugene Viollet-le-Duc által tervezettel: jelenleg az ólomborítást helyezik el, és fokozatosan bontják a tornyot körülvevő állványzatot. 

Hamarosan pedig kiválasztják azt a művészt és üvegesmestert, aki hat modern ablaküveget készít a székesegyház egyes kápolnáiba. Az Emmanuel Macron francia elnök kívánságára készülő modern üvegablakokat hat kápolnában helyezik el, várhatóan 2026-nál nem előbb, írják.

Hangsúlyozzák: 

a 2019. áprilisi tűzvészben megrongálódott székesegyház ötéves munka után nyílik meg. 

Az épület környékét fokozatosan újítják fel 2025 és 2028 között a párizsi városháza szerint.

Íme a fotó:

 

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. március 11. 09:17
Párizsban a métert őrzik. Mérföld nincs. Igen, tudom, már a vákuumban mért fénysbesség az etalon.
Phm045
2024. március 11. 08:32
Na akkor a migrik készülnek az ujragyújtásra.........
Akitlosz
2024. március 10. 15:58
"Fölrobbant az internet:" Hoppá megint be van hoppásodva. :-(
manitowoc
2024. március 10. 13:32 Szerkesztve
Magyar Nemzet: "Elkészült a párizsi Notre-Dame-székesegyház hajójának födémszerkezete" Sajnos, a MN újságírója nem csupán járatlan a témában, de még annyi fáradságot sem vett, hogy (ha már nem tud franciául, akkor) lefordíttassa a kép szövegét. 1.) Ami elkészült, az a FEDÉLSZERKEZET (fedélszék). 2.) Aminek az elkészült fedélszerkezetéről van szó, az a Notre Dame FŐHAJÓJA. A Notre Dame ugyanis öthajós épület, az 5 (öt) templomhajója közül a középsőnek (a főhajónak) ácsolták most meg a fedélszerkezetét. 3.) Hogy milyen volt a tűzvész előtt a fedélszerkezet, az néhány képen látható ITT: https://www.notredamedeparis.fr/decouvrir/architecture/la-charpente/#
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!