Volt lengyel nagykövet: Az ukránoknak Budapesten kellene beszélniük a magyarokkal, nem Brüsszelben vagy Washingtonban

2024. március 11. 15:00

Bartosz Cichocki, Kijev volt lengyel nagykövete azt is elárulta: a háborúnál sokkal nagyobb veszély fenyegeti Európát, ha Ukrajna veszít.

2024. március 11. 15:00
null

Nyitókép: AFP/Ercin Erturk / Anadolu Agency

***

„Ha Ukrajna el is veszti a háborút, és államiságát, akkor se fogják az ukránok letenni a fegyvert: akkor áttérnek a gerilla-hadviselésre” – fogalmaz Bartosz Cichocki, Kijev volt lengyel nagykövete, szavait a Wpolytice idézte. Figyelmeztetett ugyanakkor: súlyos tévedés azt hinni, hogy a fegyverszállítások leállításával véget ér a háború, sőt: a háborúnál sokkal nagyobb veszély fenyegeti Európát, ha Ukrajna veszít.

Ez ránk nézve többek között általános hadkötelezettséget jelentene, valamint, hogy a GDP 4 százaléka helyett 20-30 százalékot költenénk védekezésre”

Cichocki kitért a feszült magyar-ukrán kapcsolatokra is, amelyekkel kapcsolatban megjegyezte: minden olyan kísérlete Kijevnek, hogy valahogy kicselezze a magyarokat, sikertelen volt. 

Mindig is sürgettem az ukrán kollégáimat, hogy Budapesten beszéljenek a magyarokkal, ne pedig Brüsszelben vagy Washingtonban”.

Véleménye szerint ugyan a magyarok többször is nem megfelelően kezeltek egyes kérdéseket, azt ugyanakkor elismerte, hogy elvárásaikat Kijev felé világosan közölték. A diplomata azt is hozzátette: az orosz invázió előtt mind Lengyelországnak, mind Magyarországnak hasonló problémáik voltak Ukrajnával a nemzeti kisebbségek helyzetét illetően, ezeket pedig azóta sem sikerült megoldani.

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Unknown
2024. március 13. 18:11
Elvesztik az ukrik az államiságukat? Akkoraz azt jelenti, hogy ruszkik elfoglaják egész ukrajnát! Nohát már nem csak mi látjuk így? Akkor nem kéne azonnalitűzszünet és békekötés? Minden nappal tetületet és ebereket veszít ukrajna? Zselé mikor ébred fel, hogy minden nappal csak egyre többet veszít? Majd ha menekülnek kievből akkor? ukrajna meg a fuldokló. Azért, hogy túléljen mindenkit magával ránt. Avilág sem számít egy ponton túl.
luisbathhelena
2024. március 12. 09:28
Hadtörténészek szerint a 2. VH-s gerilla hadviselésnek az összkép szempontjából 0 jelentősége van. a) nem köt le jelentős haderőt b) a civil lakosság szenvedi meg c) jelentős részben levadásszák a gerillákat, nagy az emberveszteség
nakatomi
2024. március 12. 00:40
"Bartosz Cichocki, Kijev volt lengyel nagykövete" Ez a mondat azt jelenti a magyar nyelv szabályai szerint: hogy a nagykövet Kijevé, vagyis az ukránoké volt, (annak ellenére, hogy ő maga lengyel nemzetiségű). Ehelyett azt kellett volna írni, hogy: Lengyelország volt kijevi nagykövete. esetleg: a volt kijevi lengyel nagykövet. Elvileg az újságíróknak a nyelv a munkaeszközük. Alkalmasint meg kellene élezni azt a szerszámot.
mai nap
2024. március 11. 21:23
Nem tudom elképzelni, hogy Orbán Viktor engedékenyebb lenne Budapesten az ukránok igényei iránt, mint bármelyik más városban. Az ukránok egy dologban kérhetnék a segítséget: a Putyinnal való tárgyalások megrendezésében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!