Észtország nekiment Oroszországnak: ez hatalmas veszélyt jelent az emberi életekre

2024. április 30. 17:05

Az észtek szerint zavarják a repterek technikáját, járatokat is törölni kellett.

2024. április 30. 17:05
null

Nyitókép: MTI/EPA/Hayden Smith

 

A finn Finnair légitársaság kedden felfüggesztette az észtországi Tartuba irányuló járatait, mivel a balti-tengeri térségben a zavarokat észleltek a GPS-rendszerben az észt hatóságok Oroszországot sejtik a háttérben – írta a Politico. 

Az észt állítás szerint Csütörtökön és pénteken a Finnair két, Helsinkiből Tartuba tartó járatának vissza kellett fordulnia „GPS-zavarás” miatt. „A tartui GPS-interferencia miatt kénytelenek vagyunk felfüggeszteni a járatokat, amíg alternatív megoldásokat nem találunk” – közölte kedden a Finnair.

A felfüggesztés május 31-ig tart.

Margus Tsahkna észt külügyminiszter „hibrid támadásnak” nevezte az esetet, és Oroszországot hibáztatta. Elmondta továbbá, hogy fel kívánja vetni a kérdést az EU és a NATO előtt.

A GPS-interferenciáját 2022 óta rendszeresen érzékelik a térségben, és

Oroszországot tartják a jelenség okozójának, bár a felelősségét nem sikerült bizonyítani.

A repülőgépek GPS-jel nélkül is biztonságosan repülhetnek, azonban az olyan repülőtereken is, mint a tartui, amelyek kizárólag GPS-alapó rendszerekre támaszkodnak problémát okozhat leszállás és felszállás közben, amennyiben a pilóták nem használhatják a helymeghatározási rendszert. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakapeszi1967-2
2024. május 01. 14:26 Szerkesztve
Kezd elegem lenni szekszikittiből. Kérem az admint, tiltsa le már egyszer.
fater0921
2024. április 30. 19:58
Bírom mikor a bolha köhög......a három északi picsántás törpeállam, összesen nincsenek 6 millióan, de pofájuk az kurva nagy, tehetségük nulla. Ezek ugyanolyan gyökér barmok, mint a fuckránok.
Vasalo
2024. április 30. 18:44
Oh persze a zavaro jeleken ( ha egyáltalán vannak) ott vannak a névjegykártyák. Na ilyen analizist csak az észtektöl lehet hallani.
Tara Verde
2024. április 30. 18:35
Na, akkor független szakértők először vizsgálják ki az Északi Áramlat felrobbantásának ügyét, aztán jöhet ez is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!