Lenin élt, de már régen meghalt

2024. április 22. 18:36

A tragédiákat és azok résztvevőit is fel kell idézni, a jók mellett a gonoszakat is, hogy tanuljunk a történelemből.

2024. április 22. 18:36
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
vasárnap.hu

Nyitókép forrása: freepik

„Jelentős események, születésnapok évfordulóiról megemlékezünk, hogy a fontos dolgok ne rostálódjanak ki a felejtés hálóján. Ezek lehetnek örömteli, dicsőséges tettek (mint például a nemzeti ünnepeink apropója), de a tragédiákat és azok résztvevőit is fel kell idézni, a jók mellett a gonoszakat is, hogy tanuljunk a történelemből. Aztán vannak azok, akik idővel jelentéktelenné válnak, és egyszerűen megfeledkezünk róluk.

1870. április 22-én született Vlagyimir Iljics Uljanov, aki aztán – hasonlóan a bolsevik mozgalom megannyi kártékony alakjához – nem eredeti, hanem valamilyen mozgalmi néven vált ismertté, a mi Vologyánk Leninként, amit talán a Léna folyó miatt választott.

Majakovszkij, aki a rendszer sokat idézett és dédelgetett kedvence volt (és így a szocializmusban a pesti Király utca is viselte a nevét), mielőtt harminchét évesen öngyilkos lett volna, többek között megírta a nagy vezérről utólag is sokat idézett sorait: Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog. Kiderült, hogy ebből csak az első tagmondat igaz, sőt szkeptikusabbak még azt is megkérdezhetik: „Mondd, te hiszel a Leninben?” Mi idáig nem merészkednénk, állítólag (én magam nem láttam) Moszkvában meg lehet tekinteni a tetemét. Ellentétben a mi vallásunk alapítójával, a kommunistáké nem támadt fel, és – dacolva Majakovszkij soraival – bizonyára már nem is fog.

Nem tudom, eszébe jut-e másoknak is e jeles dátum, nálunk a családban a napokban több születésnap is van, ennek kapcsán jött elő valahogy. Ebből is látszik, hogy a jövőt nehéz előre látni, és a történelem nem végez egyenes vonalú egyenletes mozgást. Az akkori irányok alapján az lett volna logikus, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek kis úttörői meglett középkorúként is az élő Lenin születésnapjait számolják, de ez éppen úgy elsikkadt, mint 2017. november 7-én a nagy októberi forradalom századik évfordulója.

A rendszerváltás forgatagában, különösebb értesítés nélkül, megértve az idők szavát, egyszer csak egy darus kocsi felemelte, és elszállította a szovjet állam alapítójának szobrát a Felvonulási térről. Egyik ismerősöm a közelben, az Ajtósi Dürer sor és a Dózsa György út sarkán lakott egy olyan társasházban, amelyben az ideiglenesen (és tényleg, a vicc dacára valóban ideiglenes volt!) hazánkban állomásozó szovjet katonatisztek családjai is éltek. Az egyik jámbor feleség egy nap feldúltan rontott a liftből kilépő ismerősömre: »Ggye Lenin?« (Hol van Lenin?), kiabálta. Érthető, hogy megriadt, de Lenin csak a nagytétényi szoborparkig utazott (ma is ott van); de ha Lenin szoborra vágyunk, nem is kell olyan messzire menni, néhány napja egy újbudai régiségbolt kirakatában láttam egyet.

Érdekes, Hitler szobrot nem árultak. Pedig Lenin hatalomra juttatása is a németek ötlete volt, első pillanatban hasznosnak is tűnt, hiszen a proletárforradalom után az oroszok kiszálltak az első világháborúból, de aztán akkora baj lett belőle, hogy még a németek is pórul jártak miatta. (Van ez így a németekkel néha.)

Szülőföldjén nem lett kegyvesztett, hiszen Szimbirszk városát, ahol meglátta a napvilágot, még mindig Uljanovszknak hívják. (Bár Leningrád visszakapta a Szentpétervár nevet, és a mi Tisza-parti Leninvárosunkból is Tiszaújváros lett.)

Ugyan az én történelem könyveimben még az szerepelt, hogy 1917-ben új korszak kezdődött az emberiség történelmében, és az azóta tartó időszak a „legújabb kor” névre hallgat, mára ez csöndesen kikopott, és mégsem lett új időszámítás a bolsevik hatalomátvételtől. A francia forradalom kísérlete is elbukott, amelyik a köztársaságuk kikiáltásával nyitott – átmenetileg – új naptárat. De még John Lennon másik véglete, a »népszerűbbek vagyunk, mint Krisztus« sem tudta a valódi megváltót kitúrni ebből a szerepkörből, mert azóta igazából Lennon is egyre kevesebbeket érdekel, míg Krisztus születésnapjáról legutóbb is elég nagyszabásúan emlékeztünk meg, és jó eséllyel a következőn is tele lesznek a templomok.

Az idő nagy úr, és remekül kiszelektálja a kevésbé fontos dolgokat.

Ja, mellesleg tegnapelőtt, Lenin előtt két nappal volt Hitler születésnapja, de az is elsikkadt. Előbbi 54, utóbbi 56 esztendőt élt.

Én mostanra mindkettőjüket túléltem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:15
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­ö­g­­­ö­s­­­ ­­­l­­á­­­n­y­­­o­­­k­ ­­v­á­­­r­n­a­k­ ­­­r­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
atti64
2024. április 23. 20:56
LENIN=HITLER EGYKUTYA!
danubius
2024. április 22. 19:52
Számomra Lenin pályaívét 2 fotó írja le a legpontosabban: az elsőn tömegnek szónokol szélfútta kabátban (tán hamisítvány), a másodikon szifilisztől rothadó bomlott elméjű, kiguvadt szemű roncs. A Gulágokon halálra kínozott és élve eltemetett, tarkónlőtt ismeretlen nyomorultak milliói nevében örömöt érzek azért, amit tett vele az élet. Mert az élet igazságos.
templar62
2024. április 22. 19:16
Szeksz Pír írta : " Lenin , vagy nem Lenin . Ez itta kérdés . "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!