Brüsszel és Berlin is felelős a brexitért a CDU elnöke szerint

2024. május 07. 19:52

Önkritikusan nyilatkozott a német kereszténydemokraták elnöke. Beismerte, hogy anno elegük lett az Egyesült Királyság speciális helyzetéből, mentességeiből.

2024. május 07. 19:52
Maráczi Tamás

Nyitókép: Angela Merkel fogadja David Cameront  egy hannoveri informális találkozón 2016. április 25-én  /  fotó: ODD ANDERSEN / AFP

Szokatlan őszinteséggel beszélt az EU és benne az unió legerősebb államának, Németországnak a felelősségéről az Egyesült Királyság kiválásában az CDU vezetője. A Financial Times gazdasági lapnak adott interjújában Friedrich Merz elmondta: 

Elveszítettük a türelmünket azzal a különleges szereppel kapcsolatban, amelyet Nagy-Britannia mindig is játszott az európai politikában”.

A Politico írása szerint Merz megemlítette, hogy a volt német kancellár – bár nem nevezi nevén, de világos, hogy Angela Merkelre gondol – többet tehetett volna az akkori brit miniszterelnök, David Cameron megsegítésére, hogy esélye legyen megnyerni a brexitről szóló 2016-os népszavazást.

Emlékszem, hogy David Cameron változtatásokat kért az EU szociálpolitikájában, és üres kézzel tért vissza Londonba” – fogalmazott Merz, hozzátéve, hogy a „kontinentális európaiak" nem tanúsítottak kifogástalan hozzáállást, amikor a brexit fenyegetése megjelent. A CDU elnök szerint 

az európai politikusok nem voltak kompromisszum-készek, amikor a britek engedményeket kértek, 

és ezzel rontották az EU-párti brit kampány esélyeit. 

Az uniós lap emlékeztet: a 2016 júniusában megrendezett népszavazáson a brit állampolgárok 52 százaléka az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése mellett voksolt, így hosszas tárgyalások után 2020 januárjában a szigetország távozott az EU-ból. 

A jelenleg ellenzéki jobbközép CDU, amely támogatottsága egyre nagyobb a felmérések szerint, újjá szeretné építeni kapcsolatait a britekkel, Friedrich Merz az idézett interjúban példaként 

a kül- és védelempolitikában lát nagy perspektívát az Egyesült Királyság és az EU újragondolt együttműködésében. 

Nekünk, németeknek óriási stratégiai érdekünk az, hogy az Egyesült Királyság továbbra is szorosan részt vegyen Európa dolgaiban" - idézi a német politikus szavait a Politico.

--

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­g­­­a­z­­­i n­i­­m­­f­o­m­­­á­­­n­­­i­á­k­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
contractor-2
2024. május 07. 20:53
A britek is, - csakúgy mint a magyarok - csak a Közös Piacba akartak belépni, az EU már sok(k) volt nekik, ahogyan nekünk is.
Vasalo
2024. május 07. 20:52
És már akkor szürke hályog volt mintakeresztények szemein és még most sem látják kit hoztak a vakságukkal helyzetbe.
Patika
2024. május 07. 20:37
A felelősök és kiüldözték az angolokat, akkor kártérítéssel is tartoznak Angliának a brexit-ért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!