Meglépték: a finn kormány leállítja az Oroszországból érkező bevándorlást

2024. május 21. 17:42

Hírszerzési adatok szerint Oroszországban még ezrek várakoznak arra, hogy lehetőségük legyen átlépni a határt.

2024. május 21. 17:42

Nyitókép: Thomas Traasdahl / Ritzau Scanpix / AFP

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a finn kormány olyan törvényjavaslat benyújtására készült, amely alapján automatikusan elutasítanák azokat, akik Oroszország felől, a finn-orosz határon átkelve próbálnak menekültstátuszért folyamodni. Legújabb fejlemény, hogy Petteri Orpo finn kormányfő kedden bejelentette, hogy a kormány a parlament elé terjesztette az Oroszországból érkező bevándorlók visszafordítását engedélyező törvényjavaslatot.

Finnország az Európai Uniótól vár közös intézkedéseket az Oroszországból érvényes beutazási dokumentumok nélkül érkező migránsok megállítására 

–jelentette ki Petteri Orpo finn kormányfő kedden. Finnország tavaly zárta le Oroszországgal közös határait a főként Szíriából és Szomáliából érkező bevándorlók megállítására, Moszkvát pedig azzal vádolta, hogy a migrációt fegyverként használja az Európai Unió ellen, amit Oroszország tagad. A határlezárások ellenére további bevándorlók érkeztek Finnországba.

„Számunkra a nemzetbiztonság és az uniós országok biztonsága az első. Tisztában vagyunk az Európai Unió külső határainak ellenőrzésével kapcsolatos felelősségünkkel”

 – mondta a kormányfő Helsinkiben tartott sajtótájékoztatóján. A jobboldali kormánykoalíció törvénytervezetében elismerik, hogy a migránsoknak a menedékkérelem elbírálása nélküli visszafordításával Finnország megsértené nemzetközi emberi jogi kötelezettségvállalásait, de hangsúlyozzák, hogy az intézkedések alkalmazása ideiglenes és korlátozott lesz.

Orpo a javaslatot az elmúlt hétvégén ismertetve hangoztatta azt is, hogy hírszerzési adatok szerint Oroszországban még ezrek várakoznak arra, hogy lehetőségük legyen átlépni a határt. A most beterjesztett jogszabályt először a finn törvényhozás alkotmányügyi bizottsága vizsgálja meg. Elfogadásához öthatodos többségre lenne szükség.

(MTI)

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rockercicc
2024. május 21. 23:52
Jól teszik.
Tara Verde
2024. május 21. 20:27
"...elismerik, hogy a migránsoknak a menedékkérelem elbírálása nélküli visszafordításával Finnország megsértené nemzetközi emberi jogi kötelezettségvállalásait, de hangsúlyozzák, hogy az intézkedések alkalmazása ideiglenes és korlátozott lesz." Tehát ideiglenesen és korlátozottan lehet jogot sérteni az EU-ban. Na persze, csak a jupitereknek.
enes
2024. május 21. 19:11
Hol a hetes cikkely?
2024. május 21. 18:24 Szerkesztve
Ha az oroszok felől érkező párezer szír meg szomáliai fegyver az eu ellen, akkor délről ki támad milliókkal?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!