A cabernet franc-ra koncentrálnak a villányi borászok

2012. március 10. 09:59

Ha Villány, akkor cabernet franc! - ez lesz az üzenete annak a tizenegy villányi borásznak, akik közösen jelennek majd meg a március 23-24-25-i budapesti VinCE borkóstolón. Michael Broadbent szerint a fajta Villányban megtalálta otthonát.

2012. március 10. 09:59

Úgy tűnik, Villány végre kezdi megtalálni önmagát: tizenegy borászat - Bock, Csányi, Gere Attila, Gere Tamás és Zsolt, Heumann, Kiss Gábor, Malatinszky, Maul, Polgár, Tiffán Ede és Zsolt, Vylyan - a borvidékről ugyanis összefogott, hogy közösen, „Ha Villány, akkor cabernet franc!” szlogennel jelenjenek meg a boros szakma egyik legfontosabb rendezvényén, a március 23-24-25-i fővárosi VinCE kóstolón és kiállításon. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy miután Michael Broadbent 2000-ben hazánkban járt, azt írta az angol Decanterben, hogy a cabernet franc megtalálta Villányban a természetes otthonát.

Erre rímel, hogy Alkonyi László kedden lapunkban megjelent interjújában következőket mondta: „Nagyon fontos, hogy Villányban elindultak a cabernet franc irányában. Hatalmas lépés, nagyon örülök, mert szerintem jó irányba mennek.”

A cabernet franc vagy cabernet frank világfajtának tekinthető vörösborszőlő, nemzetközi besorolás szerint a nagy kékszőlő fajták egyike. Ma a bordeaux-i borvidék hat legkiterjedtebb termőterülettel bíró vörösborszőlő-fajtáinak egyike és a híres francia cuvée borok meghatározó szőlőfajtája. Bora kiváló, fajtajelleges, sokrétegű bor: az érett gyümölcsösség mellett kellemesen fanyar, nagy extrakt tartalmú, bársonyos, sötét bíbor színű ideális vörösbor, írja a Wikipédia a szőlőfajtáról.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2012. március 14. 12:34
- Ha Villány akkor CF! /A villányiak/ - Ha CF, akkor Szekszárd! /A Nép/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!