Nem jelentős a fagykár Tokaj-Hegyalján

2012. március 13. 12:18

A tokaj-hegyaljai szőlők nagyjából húsz százaléka károsodhatott a téli fagyban, ez azonban nem befolyásolja károsan a termést. Egyes dűlőkben egyáltalán nem okozott károkat a téli hideg, a legérintettebb részek Mezőzomboron, Mádon és Tarcalon találhatók.

2012. március 13. 12:18

Egy hónappal ezelőtt még arról írtunk, hogy megfagyhatnak a tokaji szőlők, és a kemény hideg miatt akár ki is kell majd vágni a tőkéket, a furmint és a hárslevelű ugyanis mínusz 17-18 fokig védettek a fagy ellen.

Szerencsére azonban ez nem következett be: egy keddi hír szerint nem nevezhető jelentősnek az idei téli fagy Tokaj-Hegyalján: a szőlők alig húsz százalékát érte kár, ám itt sem befolyásolja károsan a termést, és a metszési módokon sem kell változtatni miatta, adta hírül a nemrég újjáalakult tarcali szőlészeti és borászati kutatóintézet. „Abban már csak bízhatunk, hogy a március hónap nem tartogat számunkra különösebb meglepetéseket. Az időjárási előrejelzések mindenesetre bíztatóak” - áll a jelentésben.

A Mandiner.bor információi szerint Tállya környékén a leghidegebb hőmérséklet a mínusz 16 fok volt, ám a borvidék északi részén, Sárospatak környékén előfordult a mínusz húsz is, így a fagy főleg az északi területeket érintette. 

A tarcali kutatóintézet nem vizsgálta a komplett borvidéket, a Mandiner.bornak megküldött jelentésükből az derül ki, hogy a felmért területek közül a Mezőzombor-Mád, és a tarcali Szarvas-dűlő alja a legérintettebb. 


Képünkön a tokaji Sauska pincészet tavaszi munkálatait látni.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!