Adva van a feladat

2012. március 30. 09:06

Az osztrákok úgy, hogy gyakorlatilag egy borvidéken foglalkoznak vele, nemzetközi sztárt csináltak a kékfrankosból - mondta Szentesi József a Vinoportnak adott interjújában az április 21-i Gerbeaud Ház-beli Kékfrankos Nap kóstoló kapcsán.

2012. március 30. 09:06
Szentesi József

- Miért fontos számunkra a kékfrankos?

- A kékfrankos a Kárpát-medence legelterjedtebb kékszőlőfajtája. Az osztrákok úgy, hogy gyakorlatilag egy borvidéken foglalkoznak vele, nemzetközi sztárt csináltak belőle. Ha emellett belegondolunk abba, hogy nekünk hozzájuk képest mennyivel nagyobb kiterjedésben áll rendelkezésünkre rengeteg változatos termőtáj, adva van a feladat, hogy mi is komolyabban vegyük a fajtát.

- Hogyan látod, mi által lenne növelhető a hazai kékfrankosok minősége?

- Nagy jelentőségűnek érzem a klónszelekciót ebben a kérdésben. A legjobb minőséget adó kékfrankos tőkék felkutatása kell, hogy legyen a kiindulási pont. Ennek érdekében én a 2000-es évek közepén Szekszárd felé vettem az irányt. Be kell vallanom, nem is kékfrankosért mentem, a legszebb kadarkákat akartuk kiválogatni egy régi ültetvényből Losonci Bálinttal.

Emlékszem, nem sokkal a szüret előtt jártunk ott, és huszonkét tőkét úgy jelöltünk meg, hogy a leveleket nem is nagyon néztük, csak a gyümölcsöt kóstolgattuk. Utólag derült ki, hogy a huszonkét kadarka tőke nem mindegyike volt kadarka, akadt köztük kékfrankos is. Ma, átgondolva örülök annak, hogy ez a véletlen megajándékozott egy apró szemű, laza fürtű, az átlagnál nagyobb színanyaggal rendelkező régi kékfrankos klónnal. Ezt 2006 óta adom tovább más borászoknak, így bár lassan, de terjed a jelenléte az országban.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!