Alkonyi bemutatja új hegyaljai dűlőklasszifikációs rendszerét

2012. május 08. 08:53

Nagy nap lesz május 31-e: ekkor mutatja be Alkonyi László az új tokaj-hegyaljai dűlőklasszifikációs rendszer vitaindítójának, vagy ahogyan ő fogalmazott, zérópontjának szánt kötetét és a dűlők besorolásának térképét. A HetedHétHatár rendezvényen egyúttal 23 hegyaljai dűlő borát is végig lehet kóstolni.

2012. május 08. 08:53

„Tokaj-Hegyalján megadatott, hogy a dűlőklasszifikáció ne egy nemzedék röpke ítélete, hanem több száz év kiérlelt tudása legyen. Ehhez azonban fel kell venni a dűlőklasszifikáció azon állapotát, amit eleink ránk hagytak, hogy hozzátehessük ahhoz saját tapasztalásunkat” - írta pár nappal ezelőtt a Tokajwine.net-en Alkonyi László.

Az egykori Borbarát főszerkesztője, a Hegyalja-szakértő nem kis dologra készül. A történelmi klasszifikációk tapasztalatai alapján első-, másod- és harmadosztályba rendezte a borvidék dűlőit. Az új klasszifikációs rendszer vitaindítójának, vagy zérópontjának szánt kötetét május 31-én mutatja be Alkonyi a budapesti Festetics-palotában - a rendezvényen egyúttal lehetőség nyílik arra is, hogy a közönség végigkóstolja 23 tokaj-hegyaljai dűlő borát, 23 különböző pincészettől.

I. osztály

Az első osztályú dűlőkről Alkonyi előzetesen így ír: „Amolyan hallhatatlanok társasága: többségüknek nincs mitől tartania, hiszen soha nem hullanak az ismeretlenségbe, ha értők kezek megművelik őket.” Itt két tokaji dűlőt lehet kóstolni: a Szerelmi-dűlőt Demeter Zoltán, a Dessewffyt a Domoszlai pince mutatja be. Lesz két mádi is: a Makovicza-dűlőt a Pelle pince, a Nagy-Királyt a Barta pince hozza el a fővárosba. A tarcali Szil-völgyet a Gizella pince, a tállyai Görbét a Vineum, a mezőzombori Lajosokat a Disznókő, az olaszliszkai Palandort a Karádi&Berger pince mutatja be.

II. osztály

„Kiemelkedtek társaik közül, de valamiért nem tették őket a csúcsok csúcsára. Talán tényleg voltak egyénibbek náluk, talán csak a tulajdonosuk nem volt elég befolyásos. Vagy csak nem jött még el az idejük: új idők, új stílusára várnak” - ezt már a másodosztályú területekről írja Alkonyi. Itt is két mádi dűlő lesz: a Kis-Betsek a Holdvölgy pincészet, az Úrágya a Demetervin tolmácsolásában lesz kóstolható. Tarcalról a Középhegyet a Kikelet pince, a Zafírt az Árpád-hegy pince mutatja be. Az erdőbényei Határit Homonna Attila, a szintén bényei Perest Vissy László borain keresztül lehet megismerni. A bodrogkisfaludi Barakonyi-dűlőt a Tokaj Nobilis, az olaszliszkai Csontost a Bott pince, a mezőzombori Galambost pedig a Gróf Degenfeld hozza el.

III. osztály

A nagy meglepetést a harmadosztályú területektől várja Alkonyi: „Lehet-e annál nagyobb bizonyíték egy borász képességeinél, minthogy jobb bort készít egy történelmi III. osztályú dűlőből, mint más az I. osztályból?” A új besorolás szerinti harmadosztályú területek közül két sárospataki dűlő, az Esztáva-Kácsárd az Obzidián pince, a Vióka pedig az AZ Nektár pince boraival bizonyíthat. A tarcali Mestervölgyet a Füleky pince, a tarcali Előhegyet Dorogi István, a tállyai Gajagost a Bodnár pince, az abaújszántói Sátor-dűlőt pedig Firmánszky Gábor mutatja be.

A máus 31-i rendezvényre itt lehet jelentkezni - már csak kevés hely van. Képünkön a tállyai Görbe-dűlő látható.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!