Hamarosan feláll az új tokaji dűlőklasszifikációs rendszer

2012. november 19. 11:38

Hivatalosan is megalakult a Tokaj-Hetedhéthatár Egyesület. Az Alkonyi László fémjelezte csoport célja, hogy a 300 éves múltra visszatekintő tokaj-hegyaljai dűlőbesorolást rekonstruálja és ismét életre keltse azt.

2012. november 19. 11:38

Nagyot lépett előre Tokaj-Hegyalja dűlőklasszifikációjának ügye: azzal, hogy tizenkét magánszemély immár hivatalosan is létrehozta a Tokaj-Hetedhéthatár Egyesületet, ismét életre kelhet a borvidéki termőhelyek besorolása. Az egyesület a munka alapjának azt az idén májusban, Alkonyi László által készített térképet tekinti, amely Bél Mátyás 1730-as években készített dűlőbesorolását rekonstruálja. 

„A tokaji dűlőklasszifikáció a hegyaljai borkultúrának, és a magyar kultúrtörténetnek is páratlanul értékes része, életre keltése azonban olyan feladat, amire példa, séma, előre kitaposott út nem létezik. A jelen tapasztalatainak, referenciáinak beépítése, múlt és jelen összekötése azonban nem lehetetlen” — fogalmaz írásában Alkonyi László.

Az egyesület mind a klasszifikáció módszerével, mind az egyes termőhelyek besorolásával várja az észrevételeket. A beérkező javaslatokat összegyűjtik, értékelik, majd azok megalapozottságától függően a következtetéseket átvezetik a térképre. Az Alkonyi László vezette csoport teljes nyilvánosságra törekszik a klasszifikációval kapcsolatban, hiszen a dűlők első-, másod-, vagy harmadosztályba sorolása minden termelő munkáját nagyban befolyásolja. Minden beérkező javaslatot, választást, észrevételt és ellenjavaslatot publikálni fognak a Tokajwine.net honlapon, és ezeket a Tokaj-Hegyalja dűlőinek osztályozásáról szóló térkép újbóli, módosított kiadásával együtt összegzik.

A tokaj-hegyaljai dűlőklasszifikáció általuk javasolt módszerének és pontos működésének ismertetését az egyesület hamarosan közzéteszi.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!