Borkultúra-központ lesz Tarcalon

2013. január 15. 12:31

2013 első felében nyílik Tarcalon a Basilicus borkultúra-központ. Céljuk Tokaj-Hegyalja hagyományainak, múltjának és jelenének, valamint a borkészítés kultúrájának bemutatása. A birtoknak saját borai is vannak, 2011 az első évjáratuk.

2013. január 15. 12:31

Borkultúra-központot nyit ez év első felében a Basilicus Szőlőbirtok Tokaj-Hegyalja egyik településén, Tarcalon. A létesítménytől – amellyel a történelmi borvidék múltját és jelenét akarják bemutatni – a szőlőbirtok a kistérség idegenforgalmának fellendítését várja, amelynek megvalósításához csaknem 49 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán – tájékoztatta a társaság az MTI-t.

A Basilicus borkultúra-központjának kiemelt céljai közé tartozik egyebek mellett, hogy tematikus bortúráin keresztül bemutassa Tokaj-Hegyalja hagyományait, a régió jelenét és múltját, valamint a valódi kézműves borkészítés kultúráját. Az épület még nincs készen, ám a Facebookon mindig látni lehet, hol tart éppen az építkezés.

A Basilicus borainak első évjárata a 2011-es, melyekhez egyenként videókat is készítettek. A borászat két száraz dűlőszelektált tétellel – a Lapis- és Mestervölgy-dűlőkből –, két birtokborral – egy édessel és egy szárazzal –, valamint két édes házasítással jelentkezik a 2011-es évből. A Basilicus borásza Kanczler András, aki a Tokaj Hétszőlőnél kezdte pályafutását, majd saját birtokát, a Zöld Birtokot kezdte el építeni.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!