Próbálunk a hagyományos szőlőfajtákra támaszkodni

2013. március 14. 08:30

Sebestyén Csaba Fuxlija kékfrankosból és kadarkából készült, nem is tervez más szőlőfajtát tenni a borba. A szekszárdi borász a 2012-es Fuxlik premierjén saját boráról beszélt a Mandiner.bor kamerájának, és arról, milyen étel mellé ajánlaná a Fuxlit, vagyis a szekszárdi sillert.

2013. március 14. 08:30

Azért, hogy a vásárló biztos lehessen benne, hogy a Fuxlit érdemes megvenni, vakteszten döntik el a borászok, saját maguk, hogy melyik az a tétel, ami érdemes a név viselésére. Idén 14 borászat nevezett, de csak kilenc Fuxlit kóstolhatunk. Akik bekerültek, egységes megjelenéssel: róka színű csavarzárral, egyforma üveggel és a grafikán/logón kívül egyforma címkével hozzák forgalomba a 2012-es Fuxlikat.

„Próbálunk a hagyományos szőlőfajtákra támaszkodni, azokból készítettük el a sillert, amiből a régiek is: kadarkából és kékfrankosból” – avat be minket a 2012-es Sebestyén-fuxli összetételébe a borász. Nem feltétlen ez a sorrendje a házasításnak, a fajtaösszetétel mindig az adott évjáratot tükrözi: tavaly fele-fele volt az arány, a 2012-es évben 80 százalék kékfrankos és 20 százalék kadarka adja Sebestyén Csaba sillerét. A borász más szőlőfajtát nem is tervez beleházasítani a Fuxliba.

Szeptember elején, a rozénak való szőlő után pár nappal szüretelték a Fuxli alapanyagát. Sebestyén Csaba ebből a szempontból ideálisnak találja a 2012-es évjáratot: korán el lehetett kezdeni a szüretet, így el lehetett kapni azt a pontot, amikor még nem zavarnak bele a borba a magas mustfokok. „Sikerült megtartani a könnyedségét, megőrizni a szőlő szép savait, és egy igazi pergős, könnyed vörös lett” – fogalmaz Sebestyén Csaba. A bogyókat két napig áztatta héjon a borász, aki szerint idén mélyebb is lett a bor színe.

A bort 500 literes fahordókban erjesztették és érlelték három hónapon keresztül, a január környéki palackozáskor vették ki a hordóból. 2000 palack készült belőle.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!