Török Csaba és 2012: mit rejt a 2HA Szőlőbirtok pincéje?

2013. július 19. 13:00

Különböző hordókban érlelt 2012-es vörösborokat kóstoltunk Török Csaba Szent György-hegyi pincészetében, a 2HA Szőlőbirtokon. Egyre biztosabb, hogy nagy jövő áll a badacsonyi sangiovese előtt, az igazi meglepetést azonban a csókaszőlő okozta.

2013. július 19. 13:00
Kuti Vilmos

Nem túlzás a Szent György-hegy reformereként nevezni Török Csabát, a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonos-borászát. A fehérborairól híres badacsonyi borvidéken többnyire kék világfajtákkal dolgozik (mint ahogy erről tavaly már írtunk), de megtalálható a szortimentben az olaszrizling és a szürkebarát is. Az igazi kuriózumnak azonban az évről évre egyre karakteresebbnek és izgalmasabbnak bizonyuló sangiovese számít a pincészetnél.

Idei hordóminta riportunk alkalmával azonban nagy meglepetésben volt részünk, ez pedig a csókaszőlőből préselt sokrétű, komplex, és izmos bor volt. Bár Török Csaba egyelőre bizonytalan a fajtát illetően, azért ad a csókának néhány évet a bizonyításra. A 2012-es forró év komoly koncentrációkat eredményezett a borokban, ezért ebben az évben különösen kellett figyelni a szüreti időpontokra, hogy a magas alkoholhoz, és nagy beltartalomhoz társuljon elegendő savkészlet, amely eleganciát, arányosabb szerkezetet, és hosszabb eltarthatóságot ad a boroknak.

Ez volt az oka, hogy Török Csaba az előző évek szüreti időpontjaitól korábban szedte az alapanyagot, szeptember közepére, a termés nagy része már bent volt a pincében. Természetesen az évjárat függvényében, de a jövőbeni tervek között is a korábbi szüreti időpontok lesznek meghatározóak, hogy az átlagban 40-50 dekás radikális tőketerhelés mellett minél több részletet mutassanak a borok. Összességében – legalábbis pincebeli tapasztalataink alapján – sikerült elérnie a az eleganciát és a részletgazdagságot a 2012-es borokban, mely a 2003-as extrém forró évhez hasonlóan a legnagyobb kihívásnak bizonyult a borászok számára.

*

Olaszrizling 2012

Talán a pincészet eddigi legszebb olaszrizlingje. Korábbi években kapott újhordót is, idén acéltartályban pihen. Áradó illatok direkt szőlősséggel, némi déligyümölcsös jelleggel, gazdag aromavilággal. Szájban is rengeteg izgalmas gyümölcs, melegebb karakter, sós-ásványos érintés, hosszú, gyümölcsös lecsengés.

Pinot gris 2012

Más karakter, mint az eddigi évek édes érintésű, nagy testű, vastag struktúrájú szürkebarátjai. Idén az illatban nagyon visszafogott, elegáns, és érdekes gyümölcsösséget mutat: a kopaszbarack és szőlő mellett némi virágossággal. Illata karcsú, de mégis érett alapanyagot mutató aromák, a nehézkesség meg sem érinti. Szájban finom fehérhúsú gyümölcsök, bodzás ízvilággal, frissítő savszerkezettel.

Cabernet franc 2012, másodtöltésű hordó

Visszafogott, fiatalos gyümölcsösség, egységes, némi szedrességet mutató érett illat. Szájban komoly felépítés, direkt meggy, kékszőlő, feszes szerkezet, közepesen hosszú lecsengés, talán a vártnál kicsit gyorsabban tűnik el.

Cabernet franc 2012, újhordó heavy égetéssel

Gazdagabb aromakészlet, a már ismert szedres, szőlős gyümölcsösség mellett füstösség, csokisság, némi eukaliptusz. Kóstolva teljesen betölti a szájat, tanninja finomra csiszolt és érett, nagyon csábos bor, némi ásványos sóssággal a végén.

Merlot 2012, másodtöltésű hordó

Visszafogott, de rendkívül tiszta, fajtajelleges illatok, borsossággal és meggyel. A szájban szép, jó ivású, itt is az illatban kapottakat véljük felfedezni, de itt már találunk finom kerek szilvás jelleget is.

Merlot 2012, újhordó heavy égetéssel

Tartalmasabb, érettebb illatok, élénk, áradóan gyümölcsös, áfonyát és szilvát mutató aromákkal, háttérben kis füstös, vaníliás jelleggel. Kóstolva, egész gazdag struktúrát kapunk, feszes szerkezettel, sok kékbogyós gyümölccsel, hosszú keserű csokoládés lecsengéssel.

Petit verdot 2012, harmadtöltésű hordó

Már megjelenésében is nagyon vastag, átláthatatlan, kimért mozgású komoly anyag. Illatában masszív, nagyon koncentrált gyümölcsösség, kökénylekvár, málna. Ízében nagyon sűrű, kerek, egész szájat betöltő lekváros jegyeket is mutató igazi nehézbombázó, erős felépítéssel, végtelen gyümölcsösséggel, hosszú utóízzel.

Syrah 2012, másodtöltésű hordó

Feketés, lilás színvilág, visszafogott, sokrétű illatok, kis kékbogyós gyümölcsösséggel, keleti fűszerekkel, borssal, meggyel. Szerkezetileg egységes, egyensúlya tökéletes, már most is jól iható.

Syrah 2012 újhordó heavy égetéssel

Első blikkre visszafogott, majd kis idő elteltével gazdag, orrbetöltő aromavilág, füstösséggel, kékbogyós gyümölcsökkel, mokkás, csokoládés jegyekkel. A szájban is hasonlóan izgalmas, puha, kerek, gazdag felépítéssel, a bor kifejezetten élénk és csábító.

Sangiovese 2012, újhordó heavy égetéssel

Mélyről feltörő, döbbenetesen gazdag déligyümölcsös illatok, banánossággal, szépen megaszalódott kékbogyós gyümölcsökkel, mindezt egy behízelgő csokoládés, szilvás hangulat fogja át. Kóstolva ez a lendület folytatódik, kivételes szerkezetet kapunk, melyben egyszerre jelennek meg a túlérett szőlős, kékbogyós gyümölcsös jegyek, emellett pedig a  lendületességet is ott van, szép, és élénk savakkal, ragacsos, piros húsú, nagyon érett gyümölcsökkel. Még fiatal, arányos, izgalmas, nagy jövő előtt álló bor.

Csókaszőlő 2012

Mély színvilág, lilás széli színekkel. Illatában áradó friss gyümölcsösség, nagyon érdekes illatkompozíció, ringlószilva, cigánymeggy mellett mélyeket szippantva, édeskés, almás jegyeket is kapunk. Szájban szép tartalmas, koncentrált, már az illatban is megmutatkozó, egész szájat betöltő izgalmas gyümölcsösséget mutatja. Tökéletes szerkezet, tartalmas gyümölcsösség, élénk frissítő savkészlet, izgalmas, egyedi bor. Nagyon kis tétel, alig 100 liter készült. Csak buzdítani tudjuk Török Csabát, hogy a jövőben fordítson nagyobb figyelmet erre az érthetetlen okokból ritka fajtára. 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bsandor
2013. július 20. 17:37
milyen kár,nincs pénzem jó borokat vásárolni....a táj,pedig a gyönyörű Toszkán tartományra emlékeztet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!