A tizennyolcadik szüretünk

2013. október 24. 18:19

Milyen volt 2013 a szőlőben, milyen borokra számíthatunk az új évjáratban? A Mandiner.bor több hazai borászt is megkérdezett a témáról, a szüret folyamán reméljük, minden kiderül válaszaikból. Ezúttal a tokaji Demeter Zoltán válaszolt lapunknak.

2013. október 24. 18:19
Demeter Zoltán

A hegyaljai »rendszerváltás« utáni időszak huszonegyedik (21.), míg a pincészet alapítása óta eltelt idő tizennyolcadik (18.) szüretjéhez kezdtünk hozzá 2013. szeptember 8-án. Ezek a nagy számok – melyek így leírva engem is zavartan elgondolkoztatnak – a hirtelen irányváltásokra nem adnak, nem adhatnak lehetőséget.

Ennek okán a pincészetem az eltelt időszak alatt kialakított minőségi szerkezet elérésének menetrendje szerint végzi a szüretet. Az elgondoláshoz nem igazodó szőlőszemek nem kerülnek begyűjtésre.

A borok, melyek ezt a minőségi felépítményt alkotják, a következők:

Jelenleg a gondolkodásom középpontjában a hagyományos pezsgőkészítés tokaji lehetőségének feltárása áll. Ennek okán kísérleteket folytatok a terroir és a szüreti időpont helyes megtalálása, az almasav-bontás szükségessége, az adagolt cukormennyiség és cukorminőség, a megfelelő élesztő kiválasztása, az első és második erjesztési hőmérséklet pontos beállítása, a jól működő lezárás megtalálása és más egyéb apró, a minőséget befolyásoló összetevők terén.

A borok készítésének technológiájában nincs változás. Bizonyos borok csak tartályban erjednek, míg van, ami kizárólag hordóban. A Szerelmi dűlő esetében a már megszokott részbeni hordós erjesztést, részbeni újfahordós erjesztésre módosítottam.

Egyéb kísérletek eredményeként idén is elkészült a Verjus. Kizárólag első termésből szüretelve a Szerelmi dűlőből. A száz éves tőkék is megajándékoztak 400 liter musttal 2013.10.13-án a Bodából. A nagytályai cabernet franc még szüretelésre vár.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabadhajdu
2013. október 24. 20:43
Hajrá, csak így tovább. Mondom én önös érdekből, mert ugye jó bort inni jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!