Ígéretes évjárat

2013. október 22. 16:49

Milyen volt 2013 a szőlőben, milyen borokra számíthatunk az új évjáratban? A Mandiner.bor több hazai borászt is megkérdezett a témáról, a szüret folyamán reméljük, minden kiderül válaszaikból. Ezúttal Gere Andrea, a villányi Gere Attila Pincészet munkatársa válaszolt lapunknak.

2013. október 22. 16:49
Gere Andrea

„A 2013-as év nagyon ígéretesen indult. Télen elegendő csapadék volt, mely kellő tartalékot képezett a talajban. A tavasszal, május környékén ismét sok volt a csapadék, mely helyenként problémát okozott a virágzáskor a kötődésnél.

A nyár kifejezetten szép, napos és meleg volt. Csapadék nem igazán volt jellemző, de nem viselte meg a szőlőt, mivel voltak rezervek a talajban. A szőlő nagyon szépen fejlődött, érett, vitális volt, tényleg élmény volt az ültetvényekre nézni. Szerencsére elkerültek bennünket idén a korábbi évekre jellemző nagy nyári felhőszakadások és a jégeső.

A portugieser szőlő szüretekor kicsit becsapott bennünket az időjárás, mivel újra esősre fordult. Ezért helyenként a tervezettnél néhány nappal korábban kellett szüretelnünk a fajtát. Amúgy minden nagyon szép sorrendben érett. Jelenleg a cabernet franc, merlot szüretél tartunk és a napokban kezdjük szedni a cabernet sauvignonokat. Az első leerjedt borokat kóstolva, ígéretesnek tűnik az évjárat, szépek az alapanyagok. Igazi ítéletet viszont csak később lehet mondani.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!