Magyar, szlovák és osztrák bor lett idén a legjobb portugieser

2014. április 29. 22:07

A második alkalommal megrendezett pécsi Portugieser du Monde-on a Tiffán pincészet nyert champion-díjat a magyar pincészetek közül. A másik két kategóriagyőzelmet egy osztrák és egy szlovák pincészet szerezte meg.

2014. április 29. 22:07

Magyar, szlovák és osztrák bor kapott champion-díjat a Pécsett tartott nemzetközi portugieser szemlén. A második alkalommal megrendezett Portugieser du Monde-on 6 ország termelőinek 72 portugieser (korábban oportónak hívták a fajtát) bora és portugieser-alapú házasítását értékelték a bírálók. A Pécsi Borozó által szervezett verseny nemzetközi zsűrije a minták kóstolása alapján a három champion-díj mellett 19 aranyérmet ítélt meg.

A villányi Tiffán Pincészet 2012-es évjáratú Régimódi cuvée borával a portugieser-alapú házasítások kategóriájában szerzett champion-díjat, míg a szlovák Terra Parna a 2010-es Modry Portugal borával a 2012-es vagy régebbi évjáratú portugieserek kategóriájában, az osztrák Weingut Weinfried a 2013-as Granat Portugieser borával érdemelte ki a díjat. Tiffánék bora portugieser és kadarka házasítása, melyek az Ördögárok-dűlőből származnak.

A portugieserszemle szervezői arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a Közép-Európában elterjedt fajta ritkán kerül reflektorfénybe a világfajták mellett, holott friss, gyümölcsös bora is képes izgalmas lenni, ráadásul egyre nagyobb divatja van a könnyedebb vörösboroknak. Szerintük sok termelő úgy tekint a portugieserre, mint egy újborként eladható primőr termékre, holott a fajta megfelelő gondosság és odafigyelés mellett magas minőségű, különleges borok előállítására is alkalmas.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!