Vinitaly: hét magyar bort ismertek el a háromezerből

2014. április 12. 09:23

A közel háromezer mintából hét magyar bor kapott elismerést a Vinitaly nemzetközi borversenyén. A Varga Pincészet, a Tokaj Kereskedőház, a Nyakas és a mátrai Borpalota sörpört be oklevelet boraival.

2014. április 12. 09:23

Az évről évre Veronában zajló Vinitaly (Concors Enologico Internazionale) nemzetközi borverseny az egyik legrangosabb verseny a világon. A március végi rendezvényt a világ legszigorúbb borversenyének is nevezik, mivel kategóriánként csak négy érmet osztanak ki (nagyarany, arany, ezüst és bronz), így az éremkiosztási arány mindössze 2-3 százalék, a más borversenyeken alkalmazott 30 százalék körüli arány helyett.

A többi, magas pontszámot elérő bornak a borászokból és szakújságírókból álló zsűri Gran Menzione-t (elismerő oklevelet) ad. A versenyen több mint 30 magyar bort indítottak az idén, és a hét díjazott magyar bor közül hat fehér volt. A világ 30 országából beérkezett közel háromezer mintát egy 105 fős borítész csapat bírálta el. A Gran Menzione elérésének feltételei nagyjából megegyeznek más nemzetközi és magyar borversenyeken az aranyérem megszerzésének kritériumaival.

A résztvevők tájékoztatása szerint a Varga Pincészet 2013-as új Vadóc sauvignon blanc-ja és ugyancsak 2013-as Aranymetszés olaszrizlingje nyerte el a Gran Menzione díjat. A Varga Pincészet annyira örült a sikernek, hogy külön fotót készítettek a borokról:

Emellett két Nyakas-bor is elismerő oklevélben részesült. A négy fajta házasításából származó Aligvárom és a sauvignon blanc fajtabor kapta az elismerést. Ugyanilyen elismerést kapott még a Tokaj Kereskedőház 2013-as Áts Selection félszáraz sárgamuskotálya, a Borpalota 2008-as Fríz mátrai hárslevelűje és a G-Halasi Borkereskedelmi Kft. 2011-es villányi cabernet sauvignon II nevű bora.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!