Balfi kékfrankossal újít az Etyeki Kúria

2015. április 24. 18:02

Itt az Etyeki Kúria első nem etyeki prémium bora: a Sopronban is gazdálkodó borászat egy balfi kékfrankost dobott piacra. A bort Mérész Sándor, a pincészet főborásza közösen jegyzi a burgenlandi Esterházy Borászat magyar borászával, Árti Milánnal.

2015. április 24. 18:02

Az Etyeki Kúria Kékfrankos Most rendezvényen debütáló kékfrankos-szelekciója a Fertő-tóra néző balfi Block 4 terméséből származik. A dűlőnek ezt a részét erősen mállott, mészkőben gazdag, agyagos barna talaj jellemzi. Az itt termett kékfrankos karakterét a terület mészkő-agyag-humusz kombinációja adja. Az Etyeki Kúria összesen több mint 17 hektár területen gazdálkodik a Sopron melletti Balf dűlőiben, melyből jelenleg 9 hektár terem, 8 hektár újratelepítése pedig az elmúlt években történt meg. 

„A kékfrankos értékeit a szomszédos Burgenlandban már évtizedekkel ezelőtt felismerték, az ott működő borászatok kitaposták az utat és megfizették a tanulópénzt is. Világszerte mérvadó szakemberek véleménye szerint unikális ez a szőlőfajta, és a szakmai mellett nagy piaci potenciál is rejlik benne” — fogalmaz a borászat Mandinernek küldött sajtóközleménye. Ezen lehetőségek kihasználásában az Etyeki Kúria számíthat a stratégiai partnerként mellette álló trausdorfi Esterházy Borászat támogatására, és a szakmai munkában fel is használja annak tapasztalatait, valamint a két borászatot közösen támogató francia szakértői csapat tanácsait. A most debütáló balfi kékfrankos ennek megfelelően szintén közös munka: a tételt Mérész Sándor, az Etyeki Kúria borásza, valamint Árti Milán, az Esterházy Borászat borásza készítette. 

Mint azt a borászattól megtudtuk, a következő hetekben az etyeki Kis-Látó-hegyen és a borászat új épületének közvetlen közelében, összesen 10 hektáron sauvignon blanc-t, chardonnay-t és pinot noirt telepítenek: tizenhárom különböző alany- és klónkombináció kerül a talajba. A pincészet etyeki termőterületeinek mérete ezzel eléri a 27 hektárt. Az etyeki és a balfi területeken összesen immár 44 hektáron gazdálkodik az Etyeki Kúria, amelyből 18 hektárt 2012 és 2015 között telepítettek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!