Kis országunk egyre nagyobb változékonysággal lep meg minket

2015. október 03. 11:08

Aki a borkészítésre fókuszál és nem a szőlőértékesítésre, annak mindenképp érdemes még várnia 1-2 hetet a közép és kései fajtákkal, ezek a tételek most szépen érnek – írta az egri Almagyar borásza a Mandiner.bornak küldött szüreti helyzetjelentésében.

2015. október 03. 11:08
Csutorás Ferenc

„Az idei évről bármi végérvényeset korán lenne nyilatkozni, mert a szőlőink nagy része még kint van.

Az már most elmondható, hogy 2015-ben is a már megszokott szélsőségekkel kellett szembenézni. Extrém meleg kevés csapadékkal. Bár ez utóbbi jócskán esett, de kicsit későn, az elmúlt egy hónapban. Az egri borvidéken ez összesen 190 mm jelentett. Aki a borkészítésre fókuszál és nem a szőlőértékesítésre, annak mindenképp érdemes még várnia 1-2 hetet a közép és kései fajtákkal, ezek a tételek most szépen érnek.

Évről évre vizsgáljuk azt is, hogy dűlőink milyen minőséget adnak a fajta és a terhelés szempontjából. A korai fajtákon: menoir, leányka, zweigelt, pinot noir  azt lehetett látni, hogy kisebb terheléssel sokkal jobb szőlőket lehetett szüretelni. Ezt azért emelném ki, mert a borvidékünkön ezek a fajták a 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013-as évjáratokban magas minőséget adtak nagyobb hozamokkal is. Ez köszönhető volt ezekben az években a szép hosszú ősznek Egerben. Fontos ezt kiemelni, mert kis országunk egyre nagyobb változékonysággal lep meg minket, lásd a tavalyi év. (Én Egerről beszélek, de minden régió egyre másabb, változékonyabb). Mindenesetre 2015 szépnek mutatkozik, de erről majd hat hónap múlva tudnék bővebben beszélni.”

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nannyó
2015. október 04. 10:18
Ez a borkérdés nekem nem jön be. :)) Emlékeim szerint talán két pohárka bort ittam életemben...de tényleg :)) Bort csak főzéshez használok, remek ételeket lehet készíteni vele. :)
KannibálTatárÚr
2015. október 03. 13:41
Akármi van vacsorára, Csak legyen az csutorába: Jó idei bor. Az én kedves feleségem virágos csokor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!