Ebből a rizlingből az angol királynő is rendel

2016. április 25. 23:40

Elsőre kifejezetten indokolatlannak tűnik egy integető II. Erzsébet-bábuval bort reklámozni egy kóstolón. A rheingaui Flick pincészet Victoriaberg-rizlingjének viszont sztorija van. Nem is akármilyen.

2016. április 25. 23:40
Bukovics Martin

„Fotózod vagy kóstolod?” – jött oda hozzám Reiner Flick, a családja egyik felmenőjéről Joachim Flicknek elnevezett pincészet tulajdonosa-borásza a német csúcsborászatokat tömörítő VDP hétvégi mainzi rendezvényén. „Mindkettőt, de először tudni szeretném, miért integet a pulton az angol királynő” – válaszoltam, mire Reiner Flick elkezdett mesélni a gyerekjáték mellett lévő, kifejezetten díszes címkéjű borok történetéről.

1845-ben Viktória brit királynő Rajna-völgyi látogatása során kifejezetten megkedvelte a Frankfurt és Wiesbaden között, a Majna partjánál fekvő Hochheim egyik dűlőjének borát, így öt évvel később engedélyt adott az akkori tulajdonosának, hogy a szőlőterületet szerény személyéről nevezzék el Königin Victoriabergnek.

Sőt, a borász annyira rajongott az uralkodóért, hogy négy évre rá, a királynő 35. születésnapján egy emlékművet is állított a tiszteletére a dűlőben. A címkén ez az emlékmű látható, valamint az angol királyi család címere.

Reiner Flick a Königin Victoriabergről többfajta bort is készít: készül innen egy citrusos-barackos aromájú száraz rizling, egy jóval komolyabb, sűrűbb, már 13,5-ös alkoholtartalmat felmutató Großes Gewächs, egy megállított erjesztésű, könnyed, kifejezetten gyümölcsös Kabinett, egy érettebb gyümölcsökkel játszó Spätlese, valamint egy pici botritiszre és trópusi, néha aszalt gyümölcsökre építő Auslese és nagy ritkán egy Trockenbeerenauslese. Mint megtudtam, a pince máig évi hat-nyolcszász palackot ad el a brit királyi családnak a dűlő borából, a tulajdonos elmondása szerint a Kabinettből rendelik a legtöbbet.

Május 5-én, csütörtökön 14 és 18 óra között évjáratbemutatót tartanak a pincészet udvarában, melyre Reiner Flick idén egy magyarországi vendégborászt hívott, éspedig a pinot noir-jairól ismert, a  pécsi borvidéken borászkodó Andreas Ebnert.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2016. augusztus 06. 13:18
Ősi dakota átok: legyen olasz a mérnököd és német a borászod!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!