Kell-e új név az olaszrizlingnek? Borászok válaszolnak

2016. április 13. 08:31

Vajon tényleg jót tesz majd az olaszrizlingek külföldi eladásainak, ha Jásdi Istvánék javaslatára új nevet kap a fajta? Öt borászt kérdezett erről a Borászportál.

2016. április 13. 08:31

A Borászportál megkérdezett pár badacsonyi borászt, vajon kell-e új név az olaszrizlingnek, mint ahogyan azt Jásdi István szorgalmazza. János von Beöthy a Csobánci Bormanufaktúrától támogatja a névváltoztatást, már csak a rajnai rizlinggel való névhasonlóság miatt is. Váli Péter hasonló állásponton van, a rizling név nagy keveredést okoz nemzetközi fejekben. Bakó Ambrus szerint ha érzelmi alapon nézzük a kérdést, nincs értelme a névváltoztatásnak, ha azonban kereskedelmileg van realitása annak, hogy több olaszrizlinget sikerül emiatt eladni, csak rajta – bár ő nem jósol nagy sikert a nyugati piacokon a fajtának, mert a bora nem passzol a nyugati borízléshez.

Török Csaba, a 2HA pincészet tulajdonosa 60-40 arányban a névváltás ellen van, az olaszrizling szerinte magyar név, ő külföldieknek eleve magyar rizlingnek nevezi a fajtát. Szászi Endre úgy látja, felesleges a névváltás, hiszen főleg a Kárpát-medencében fogy el az olaszrizling, itt pedig mindenki tudja, mi az és mit jelent. De még a németek sem nevezték el máshogyan a fajtát, a welschriesling ugyanúgy olaszrizlinget takar.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. április 18. 01:16
Kaptunk egy üveg merlot rozét. A kémény nem füstöl úgy, mint ez füstölt a kéntől. (Ki lett öntve, még a borospohár is büdös lett tőle). Jó bort kellene előállítani a mindenféle "újdonságok" helyett. Például egy jó kövidinkát nem adnék száz pacsmagolt borért. Az olaszrizling meg nem érdemel új nevet, nagyon nemes szőlő, jó bora van, ha nem fényesítik agyonra. Manapság már csak a saját bor iható. Van egy-két kivétel, de egyre ritkábban . Sikerült a bort is elrontani a kapzsiság és a sznobság miatt.
yanoo
2016. április 14. 19:30
A bort elrontotta a kapzsiság és túlárazta a sznobság.
csender
2016. április 14. 19:29
==Amúgy meg! A tulajdon az nem politikai kérdés, hanem konkrét dolog. A megyei levéltárba tett telekkönyvekben megtalálod a tulajdonost minden m2-re, kb. 1949 -1945 előtti érvényességgel, több-száz évig visszamenőleg. A jelenlegi elektronikusban az eltérés, az orgazdákat jelöli. Sajnos ezek vannak többségben. Ezért ilyen a társadalmunk, ezért lehet ilyen hülye kérdéseket és javaslatokat tenni és felkapni.== Úgy biz'a!!! Lopott pincé(szete)k lopott szőlőültetvények, lopott szőlő, lopott must - ebből lesz ma magyar bor!!! (Vagy árpaszalma + cukor + ételfesték...) A 'boros-orgazdák' rákaptak az abrakra. Hogy a fene ette volna meg valamennyit két és fél éves csikó korában, amikor a Hortobágyon a friss, harmatos füvet legelészte!
Akitlosz
2016. április 14. 11:41
Az olaszrizling az egyik legvacakabb szőlő és bor. Mindegy, hogy hogyan hívják akkor sem lesz belőle sohasem például kéknyelű minőség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!