Német irodalomkritikus állt ki a woke-döntések mellett: Nem csak a mű értéke számít

2024. május 19. 15:57

Insa Wilke elképesztő érvelése szerint az irodalmi díjak odaítélésekor nem szigorúan csak a műalkotás művészeti értékét vizsgálja meg a zsűri, hanem egyéb körülményeket is, de ez az ő belső ügyük.

2024. május 19. 15:57

Nyitókép: Nádas Péter a berlini művészeti akadémián 2022. október 16-án  /  fotó: CARSTEN KOALL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Mint megírtuk, a Die Zeit német lapban megjelent egy írás, amely felfedi, milyen metódus alapján hozta ki a héttagú zsűri a Világ Kultúráinak Háza (Haus der Kulturen der Welt, röviden: HKW) nevű berlini szervezet által évente odaítélt Nemzetközi Irodalmi Díj győztesét. 

Ezt is ajánljuk a témában

A német lapban a héttagú zsűri két tagja, Juliane Liebert és Ronya Othmann megírták: a jelöltek és a győztes kiválasztásának módszere ezúttal nem a megszokott szakmai módon zajlott, hanem woke szempontok alapján: 

először fehér bőrszíne miatt került ki a listáról egy francia írónő, Mariette Navarro, 

míg egy másik, a fekete Cherie Jones pedig éppen ezért került a helyére a listára (a másik esélyes bekerülő a magyar Nádas Péter lett volna, de ő is fehér bőrű), és végül szintén ilyen politikailag korrekt hozzáállás miatt hoztak ki győztesnek egy fekete írónőt, a szenegáli Mohamed Mbougar Sarrt.

A Die Zeit-ban megjelenő súlyos kritikára azonnal válaszolt egy német irodalomkritikus, az NDR regionális televíziós csatornának nyilatkozva rendkívül károsnak nevezte a két zsűritag megnyilatkozását. 

Insa Wilke szerint Juliane Liebert és Ronya Othmann óriási hibát követtek el, hogy kiteregették a nyilvánosság előtt a zsűri belső vitáit, amelyek a szerző szerint – aki maga is több irodalmi díj zsűrijében ült már – teljes mértékben normális, különböző szempontokat kell mérlegelnie egy díj odaítélésekor a grémiumnak. 

A másik neuralgikus pont a német lap döntése: szerinte a Die Zeit sajtóetikai vétséget követett el, amikor ilyen szenzitív információit szenzációként megjelentetett, ráadásul úgy, hogy a történet egy évvel ezelőtt játszódott le, nincs írásos nyoma, két zsűritag szóbeli visszaemlékezéséről van szó, a másik öt felet pedig a lap nem kérdezte meg.

Insa Wilke az interjúban védte a woke-mundér becsületét, s elmondta: mindig is több szempont volt a jelöltek latolgatásakor, nemcsak az, hogy maga a mű milyen értéket képvisel,

de ez egy belső szakmai vita, amely nem tartozott a külvilágra, a német lap időzítse pedig különösen káros, hiszen éppen ezekben a napokban hozza nyilvánosságra a 2024-es jelöltek listáját a HKW, így ez a botrány a tavalyi és a mostani jelöltek renoméját is rontja. 

--

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­É­r­t­­­é­­­k­e­­l­­d­­ ­a­ ­s­­z­­e­x­­i­­­ ­­­p­u­n­­­c­i­­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
zabszem
2024. május 20. 23:53
Ne aggódjatok, eddig is tudta mindenki kedveseim, hogy milyen "szempontok alapján" osztjátok a díjakat... Az emberek eddig sem voltak hülyék... De fordítva ültök a lovon.... Nem az a kérdés, hogy ti kiknek osztotok díjakat... Hanem, hogy ki az, aki tőletek díjat akar kapni.... És ki az, aki a díjazott sz@rjaitokat olvasni akarja....
jooeee
2024. május 20. 10:40
Ez a fószer egy barom.
No comment no cry
2024. május 20. 09:47
Tisztelettel kérem a 2000. évi nyári olimpia 100m gyorsúszás számában az eredményeket felülbírálni, és az aranyérmet Eric Moussambani számára megítélni. https://www.youtube.com/watch?v=I-nlBOBwu8M&ab_channel=zhaoman
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!