Tovább csökkent a kereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban

2020. december 23. 11:58

Az amerikai kiskereskedelmi forgalom a vártnál nagyobb mértékben esett vissza novemberben az Egyesült Államokban, amely a koronavírus terjedésének és a háztartási jövedelem csökkenésének köszönhető.

2020. december 23. 11:58
null
Takács Zsolt

A kiskereskedelmi forgalom már két egymást követő hónapban gyengült, ami újabb ösztönzőerőt jelenthet a Kongresszusnak egy új mentőcsomag elfogadására.

A FED nulla környékén tartja továbbra is az alapkamatot és tanulmányt készít arról, hogyan pumpálhatna több pénzt a gazdaságba.

A kiskereskedelmi forgalom a múlt hónapban 1,1 százalékkal estt vissza. Az októberi adatokat is lefelé módosították és így a 0,3 százalékos emelkedés helyett 0,1 százalékkal csökkent a forgalom már októberben, ami az első csökkenés április óta.

Az autókereskedések bevétele 1,7 százalékkal csökkent, míg a ruhaüzletek bevételei 6,8 százalékkal zuhantak, de az emberek kevesebbet jártak éttermekbe és bárokba, ezeknek az egységeknek a bevételei 4 százalékkal csökkentek.

Az elektronikai eszközök értékesítése 3,5 százalékkal, míg a bútorüzletek bevételei 1,1 százalékkal csökkentek, de a legtöbb ágazatban esett a forgalom, kivéve az élelmiszer- és italüzleteket, az építőanyag áruházak bevételeit, valamint az online kiskereskedelmi forgalom is tudott még növekedni szerény 0,2 százalékkal.

A befektetők további pénzügyi támogatásra számítanak a kormánytól

és ennek hatására a tőzsde is erősödött. December 26-án újabb kiegészítő támogatások nélkül legalább 9 millió munkanélküli veszti el az extra támogatását. Az oltásokat megkezdték az Egyesült Államokban, de ennek gazdasági hatásai később mutatkoznak majd, így a dinamikus GDP növekedés egyelőre elmard.

(Borítókép: MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!