Fokozódó frusztráció: nem biztos, hogy békés lesz Lewis Hamilton válása! Mandiner-elemzés

2024. március 07. 06:25

Az F1 hétszeres világbajnoka több munkatársát is vinné magával az év végén a Ferrarihoz, ami a Mercedes vezetőinek nem tetszik. A címvédő Max Verstappen odaszúrt a britnek.

2024. március 07. 06:25
Kiss B. László

Nyitókép: MTI/EPA/Ali Haider

***

Nem is vitás, az év átigazolási szenzációját Lewis Hamilton szolgáltatta a Forma–1-ben azzal, hogy jövőre a Ferrarinál folytatja. Ez az esztendő azonban még a Mercedesről fog szólni a hétszeres világbajnok pályafutásában. Persze sokakban felmerül a kérdés, mire lesz, mire lehet képes egy ilyen levezető szezonban. Az első idei futamon, a Bahreini Nagydíjon az előző évben mutatott formáját hozta a brit autóversenyző: a múlt heti Grand Prix-n Szahírban a hetedik helyre futott be, és akárcsak tavaly oly sokszor, csapattársa, George Russell előtte végzett.

De persze egy versenyből még ne vonjunk le komoly következtetéseket. Az M4 Sport kommentátora, Wéber Gábor szerint Hamilton ugyanúgy fog küzdeni az idén is, mint korábban.

„Nem fog kiengedni, ebben biztos vagyok. Az más kérdés, hogy ez a Mercedes nem alkalmas arra, hogy felvegye a versenyt a Red Bullokkal. Hamiltonnak nagyon hiányzik már egy győzelem, ez sokat segítene az önbizalmán, de közel sem biztos, hogy ez ebben az évben össze fog neki jönni. A ferraris váltás jót fog neki tenni, komoly kihívás. Ebben az évben kizárt dolog, hogy összejöjjön neki a nyolcadik vb-cím. Annyira erős a Red Bull, s annyira nagy a lemaradása a Mercedesnek” – mondta lapunknak a sportcsatorna újságírója.

HAMILTON, Lewis
2016. október 6-án készített képen Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője Ferrari-szurkolók előtt halad el a Forma-1-es világbajnokság Japán Nagydíjának otthont adó szuzukai pályán. Hamilton 2025-től a Ferrari Forma-1-es csapatában szerepelhet. A hétszeres világbajnok brit pilóta egy évtized után hagyja el a Mercedest.
Fotó: MTI/AP/Takahasi Toru

Nagyon távol a Red Bulltól

A német istálló csapatfőnöke, Toto Wolff sem nyilatkozott optimistán Bahrein után.

„Max nem más ligában, hanem másik galaxisban van. Sajnos el kell ismernünk, hogy ő és a csapat is más szinten teljesít, mint a többiek” – dicsérte a hollandot az osztrák vezető. Még Hamilton is azt gondolta, ennél azért közelebb lesznek a vb-címvédőhöz.

„Egy kissé csalódottak vagyunk a csapaton belül. Én mindenképpen ennél jobbat reméltem ettől a hétvégétől. Távolabb vagyunk a Red Bulloktól, mint gondoltuk”

– jelentette ki a brit sofőr, aki a bahreini hétvégén nem mutatkozott túl lelkesnek, és bár hangoztatta, hogy még mindig bízik a Mercedesben, megjegyzéseivel arra is utalgatott, hogy nem lát nagy különbséget a jelenlegi és az előző két évben tapasztalt helyzete között. Pláne úgy, hogy tavaly az ötödik és a hetedik helynél jobb pozíciókban értek célba Szahírban. A hétszeres világbajnok tagadta, hogy elment a kedve, ugyanakkor abban egyetért másokkal, hogy a Red Bull-uralom folytatódik és valószínűleg el fog húzódni.

Viták a Mercedesszel

„Nem érzem magam leverve vagy megkeseredettnek. Számomra az év első futama csak egy átlagos verseny volt. És ha majd visszatekintek a Red Bullok ezen időszakára, ez más összefüggésbe kerül. Max a favorit. Nem gondolnám, hogy bárki harcba szállna vele a bajnoki címért az idén, de remélem, hogy egyesek azért megizzasztják majd a győzelmekért itt-ott, s talán le is győzik. Reálisan kell látni, Verstappenék egy ideig mindent meg fognak nyerni” – jósolta Hamilton, akinek emellett más problémája is akad. Bár nem verték nagy dobra, de a hírek szerint házon belül akadt némi konfliktusa. A brit a jövőjére gondolva már kitalálta, kiket vinne magával a Mercedestől a Ferrarihoz. Ez pedig ellentétekhez, vitákhoz vezetett csapaton belül.

Ezt is ajánljuk a témában

A Ferrari teljesen más közeg

A korábbi Forma–1-es pilóta, Martin Brundle szerint Hamiltonnak is úgy be kell ágyaznia magát a Ferrarinál, ahogy azt annak idején Michael Schumacher tette. De ez nem megy majd könnyen, szerinte biztosan lesznek majd nehézségei az új közegben.

Martin Brundle brit autóversenyző, volt Forma–1-es pilóta, aki 1990-ben megnyerte a Le Mans-i 24 órás autóversenyt
Fotó: Kym Illman/Getty Images

„Nehéz dolga lesz, mert nem beszéli a nyelvet, főleg nem úgy, ahogy a csapat, vagy ahogy Charles Leclerc megérteti magát Maranellóban. A Ferrari teljesen más közeg, 

mint a többi nagy F1-es csapat, amely Nagy-Britanniában székel. Hamiltonnak át kell éreznie a speciális Ferrari-kultúrát, ha sikeres akar lenni a Scuderiánál, ahogy azt Michael Schumacher tette annak idején. Szóval, ki kell találnia, hogy mit kell tennie, és szerintem ezért szeretné magával vinni néhány emberét a Mercedestől. Én persze megértem, hogy a sajátjaival akar dolgozni: a kezdeteknél ez sokat segíthet neki. Valószínűleg nagy tiszteletet kap majd, és amit kér, azt a csapat teljesíteni fogja. De azt nem tudom, mennyi időbe fog telni neki, hogy összerázódjon az olaszokkal, az is lehet, hogy ez nem lesz olyan olajozott, mint anno a Mercedesnél volt” – mutatott rá a problémára Brundle.

Mindenesetre azt láthattuk az első futamon Szahírban is, amit a szakértők jósoltak, hogy Lewis Hamiltonnak nincs esélye az idei Mercedesszel megszorongatnia Verstappent. Igazából annak is örülhet, ha a dobogóért harcolhat majd. A hétvégén folytatódik a Forma–1-es világbajnokság, szombaton (18 óra) a Szaúd-Arábiai Nagydíjat rendezik Dzsiddában.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:25
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­ö­­g­­ö­­­s­­ ­l­­­á­­n­­­y­­o­­­k­ ­v­­­á­­r­n­­a­k­ ­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
letsgobrandon-2
2024. március 19. 00:31
A BLM nigga jók kifogta Hitler kedvenc autóját.... Köcsög merci csapat elmehet a picsába a majmával
KBA98
2024. március 07. 16:50
Utálom!
luxusbatar
2024. március 07. 12:27
Szerintem meg az a felháborító, hogy ennek a fekának még nem adták oda (előre) a bajnoki címet. Merthát...az jár neki. Vagy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!