Csopaki borkódex

2012. március 25. 23:09

Felállt a csopaki olaszrizling eredetvédelmi rendszere. A Kódex-tagok vállalják, hogy a lehető legtermészetesebb gazdálkodást végzik a szőlőkben és a pincében.

2012. március 25. 23:09
Kovács András István
Olaszrizling blog

„»Mi, a csopaki bortermelők közössége saját akaratunkból és közös elhatározásból létrehoztunk egy bortermelő kódexet, mely dokumentumban lefektettük a csopaki bor készítésének alapelveit és minőségi kritériumait« - olvasható a bevezetőben. Mint írják, cél a csopaki szőlő- és borkultúra, valamint a Csopaki, mint hagyományos borfajta jó hírének és kiváló minőségének védelme. Szigorú szabályrendszert állítottak fel a szőlő származása, művelése, feldolgozása, illetve a bor kezelése és érlelése terén. Az a bor, mely a Csopaki Kódex előírásait betartva készül, és az érzékszervi bírálaton is megfelel, viselheti a Csopaki Kódex védjegyét. A dűlő megjelölés nélküli borok ezüst, a dűlősek arany besorolást kapnak.

Az olaszrizlingből készült csopaki bor hagyományos megnevezése a Csopaki, vallják az alapítók, ezért a Kódex oltalma alatt álló Csopaki is kizárólag olaszrizling szőlőből készülhet. A Kódex által védelmezett területhez Csopak, Paloznak, Lovas, Alsóörs és Felsőörs települések 27 első osztályú dűlője tartozik, a dűlők határait a Balatonfüred-Csopaki Borvidék termékleírása tartalmazza.

Csopak: Bene, Berekhát, Falukertje, Hegyalja (Szitahegy), Kishegy (Kertmög), Kocsikapu, Lőczedomb, Nádaskút, Nagykút, Sáfránkert, Siralomvágó
Paloznak: Kishegy (Hajnóczy), Malomhát (Szil), Nagyhegy, Sáfránkert, Slikker, Vöröspart
Lovas: Kishegy, Öreghegy (Soós, Balogh), Suhatag, Téglaházi (Szilfa)
Alsóörs: Gölyemál, Kistelek, Mál, Suhatag, Telekfő
Felsőörs: Kishegy.

A Kódex-tagok vállalják, hogy a lehető legtermészetesebb gazdálkodást végzik a szőlőkben és a pincében. Ezüst fokozatú bor termelése esetén tilos műtrágyák és rovarirtó szerek alkalmazása a szőlőben. Arany fokozat esetén a gyomirtó használata sem engedélyezett. A növényvédelemben kizárólag zöld környezetvédelmi besorolású szerek alkalmazhatók. A bor minősége semmilyen adalék hozzáadásával nem módosítható. Tilos a must cukrozása, a borhoz/musthoz borkősav, citromsav, aromák, alkohol hozzáadása. Nem engedélyezett a must és a bor bármilyen jellegű koncentrálása (fordított ozmózis, vákuum lepárlás, fagyasztás) és frakcionálása.

A bor minősége leginkább a szőlőben dől el, így fokozott figyelmet fordítunk az ültetvények karbantartására – vallják a csopakiak. A tőkehiány hektáronként nem lehet nagyobb 10 százaléknál. Új telepítés esetén a hektáronkénti minimum tőkeszám 4000, de a régi telepítéseken sem lehet kevesebb, mint 3333 tő/hektár. A szőlő művelése során az ernyős, guyot, fej/bak, alacsony- és középkordonos művelés a megengedett.

A Kódex megfogalmazásában a »Csopaki hagyományosan egy harmonikus száraz olaszrizling, mely borban a savak és az alkohol egyensúlyra találnak, az olaszrizlingre jellemző illat- és zamatjegyeket finom ásványosság kíséri.« Ezt elérendő, a szabályrendszer kimondja, hogy a szőlő terhelése nem lehet magasabb ezüst fokozat esetén 2 kilogrammnál, arany fokozat esetén 1,5 kilogrammnál tőkénként. Egy hektárra vetítve a termés mennyisége nem lehet magasabb ezüst fokozat esetén 80 mázsánál, arany fokozat esetén 60 mázsánál.

A palackozott bor tényleges alkoholtartalmának ezüst fokozat esetén 11,5-13, arany fokozat esetén 12-13 térfogatszázalék közé kell lennie. A titrálható savtartalom egyik fokozat esetében sem lehet kevesebb, mint 5,5 g literenként, a maradékcukor megengedett mennyisége pedig legfeljebb 4 g/l. A mustot kizárólag olyan élesztővel szabad erjeszteni, mely nem változtatja meg az olaszrizling bor természetes illat- és zamatjegyeit. A Csopaki nem készülhet töppesztett és botritiszes szőlőből, nem lehet kései szüret, pezsgő és habzóbor. A bor érlelésére vonatkozó előírások szerint az ezüst fokozatú Csopaki minimum érlelési ideje 7 hónap, melyből minimum 6 hónap tartályos és/vagy hordós érlelés, és legalább egy hónap palackos érlelés. Arany fokozat esetén összesen 9 hónap minimum érlelés az előírt, melyből legalább hat hónap hordóban és/vagy tartályban, illetve legalább 3 hónap palackban történik – olvasható a Kódexben.

A Kódex védelme alatt forgalomba kerülő borokat egységesen burgundi palackba töltik, első osztályú parafa dugóval, illetve fekete, selyemszínű kapszulával zárják le. A borok minden évben egységesen Szent Iván napjának előestéjén (június 23.) kerülnek forgalomba.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!