Akkor jó a hordó, ha fűszerezi a bort

2012. augusztus 02. 11:06

A fahordók számomra azért fontosak, mert olyan zamatokat visznek a borba, mint a puncs, a vanília, a pörkölt kávé vagy a dohány, amelyek maguktól nincsenek jelen a szőlőben.

2012. augusztus 02. 11:06
Demeter Csaba
Vinoport

„A fahordók számomra azért fontosak, mert olyan zamatokat visznek a borba, mint a puncs, a vanília, a pörkölt kávé vagy a dohány, amelyek maguktól nincsenek jelen a szőlőben. A célunk tehát az, hogy ezekkel az ízekkel, illatokkal tegyük szélesebb spektrumúvá a bort, plusz tannint azonban már nem kívánunk beléjük csempészni.

Az utolsó bő tíz év nagy vörösborok készítésére alkalmas évjáratait vizsgálva nálunk is jelentős változások zajlottak le. 1999-ben 220 literes, enyhe pörkölésű hordókkal indultunk el, az eredménnyel azonban nem voltam elégedett. A következő években ezért a nagyobb, előbb 300, majd 500 literes hordók felé fordultam egyre több figyelmet szentelve a megfelelő kádár kiválasztásának.

2006-ban megmaradtunk a már korábban is alkalmazott 500 literes méretnél, azonban a pörkölést enyhéről közepesre változtattunk. Ekkor tanultuk meg ugyanis, hogy az erőteljesebb égetésnek köszönhetően a hordó természetes tannintartalma karamellizálódik, ezáltal a borba nem a nyers, hanem az édes hatású tanninok kerülnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!