Új kategória az etyek-budai borban

2012. szeptember 08. 14:01

Az Etyek-Budai Frisshez kilenc, helyben engedélyezett szőlőfajtából lehet 2-4-et felhasználni, hogy végül egy borvidékre jellemző cuvée-t kapjunk – mesélt a Vinoportnak adott interjújában Kattra Imre borász az új etyeki bortípusról.

2012. szeptember 08. 14:01
Kattra Imre
Vinoport

- Térjünk most át egy másik témára. Létezik egy borkategória, amelytől különösen sokat vársz a borvidék szempontjából. Mesélnél erről?

- Az Etyek-Budai Friss története elindul, és úgy látom, lassan bekerül a köztudatba. Ennek érdekében a jövőben szeretnénk az eredetvédelmi rendszerbe is bevonni. Jelentősége van annak, hogy ez egy Etyek-Budai bor, mindkét régiónak meg kell jelennie az elnevezésben. Az első tételét én készítettem el a saját ízlésem szerint, és ennek megfelelően másoktól is az egyéni utat várom el. Az Etyek-Budai Friss egy fehér házasítás.

Kilenc, helyben engedélyezett szőlőfajtából lehet 2-4-et felhasználni hozzá, annak érdekében, hogy végül egy borvidékre jellemző cuvée-t kapjunk. Nem csak neve szerint kell frissnek lennie a bornak, fontos, hogy karakterében is hű legyen ehhez a koncepcióhoz, ennek érdekében maximum egy évig lehet forgalomban tartani. Tavaly 1000 palackot készítettem belőle. Korán, direkt ehhez a borhoz szüreteltük a szürkebarátot, a chardonnay-t, a királyleánykát, hiszen az volt a célunk, hogy egy illatos, gyümölcsös, könnyed száraz bort állítsunk elő belőle.

- Hol tart most a bor az elismerés útján?

- Az Etyek-Budai Friss már szerepel az Etyeki Borút Egyesület leírásában és az Etyek-Budai stratégiában. Az a célunk, hogy minél többen foglalkozzanak vele, általa ugyanis egy, a borvidék adottságait kihangsúlyozó, népszerű bor születhetne. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy a palackokon a borvidék új logója is megjelenjen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!