Az etikus külpolitika doktrínája

2012. szeptember 02. 14:52

Amennyiben ez, vagyis a jóhiszemű olvasat az igaz, itt a partnereink, az azeriek rúgták ki a széket alólunk, és akkor nincs számunkra fájdalommentes válasz erre a helyzetre.

2012. szeptember 02. 14:52

Szóval, mik az itt leírt esetek morális tanulságai? 1) Gazdasági előnyért bevállalni gázos külpolitikai lépéseket foltot hagyhat egy ország becsületén. 2) Ha valakit rosszhiszeműen adnak ki, az sem szép dolog - annyira, hogy már az sem jó, ha ilyesmit feltételeznek valakiről. 3) Ha egy gyilkost hősként kitüntetnek, az ronda dolog.

A felsorolt eseteket összekombinálva a »pénzért --) rosszhiszemű kiadatás --) mely után az érintett gyilkost otthon kitüntetik« szekvenciához juthatunk, és ez által pont olyan képletet kapunk, amilyen most az azeri baltás gyilkos, a hazatérte óta kegyelemben részesített és az azeri hadsereg őrnagyává előléptetett Ramil Szafarov kiadatása kapcsán Magyarországot érintően kirajzolódik. Miután 2007 és 2010 között Magyarország többször is visszautasította Szafarov kiadását, éppen az azeri államkötvény-vásárlás lehetőségének felvetődését követően arra mégis sor került. A jereváni magyar konzulátus előtt tüntetők ezek után érthető módon ennek a határozott benyomásnak a vizuális megjelenítéséről is gondoskodtak.

A fenti sorból leginkább a »rosszhiszemű« kitétel vitatható részünkről, ebben azonban nem segít, hogy miközben egyfelől dokumentálni próbáljuk, hogy az azeriek hazudtak nekünk Szafarov jövőjét illetően, másfelől »lezártnak« tekintjük az ügyet, nem rendeljük be az azeri nagykövetet a külügyminisztériumba, nem írunk diplomáciai jegyzéket az ügyben stb. Dacára annak, hogy egy éven át folytak titkos tárgyalások az ügyben Orbán Viktor miniszterelnök és Ilham Alijev elnök között, az azeri elnöki kabinet külügyi titkára, Novruz Mammadov szerint. Jóhiszeműen ezt a váratlan pofon okozta zavarnak tudhatom be. Amennyiben ez, vagyis a jóhiszemű olvasat az igaz, itt a partnereink, az azeriek rúgták ki a széket alólunk, és akkor nincs számunkra fájdalommentes válasz erre a helyzetre. Örményország innentől kemény dió - akár túlzó, elhamarkodott, avagy rosszhiszemű volt Szargszian örmény elnök döntése, akár nem -, ami az azerieket illeti, nekik pedig vissza lehet rúgni, akkor viszont nincsen deal.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2012. szeptember 03. 08:42
Alapjában véve nincs más érdek, csak Magyarország, a magyar állampolgárok érdeke, a magyarok számára.Sokan szeretnének IMF hitelt, de fogalmuk sincs, milyen áron kapnánk, nagyon úgy néz ki, az ország különutas politikájának büntetéséül, nem fognak egyhamar adni.A különutas politika lényege az volt, h. a 2009-ben felvett IMF hitel törlesztése miatt szükséges pénzt ne a lakosságtól, hanem a multiktól szedjék be. Ez úgy-ahogy sikerült, a többnyire, nagyjából a 2005 előtt megállapított nagyon alacsony nyugdíjakhoz nem lehet, de nem is nyúltak. Az ország úgy-ahogy működik, sokminden alárendelve az óriási államadósság csökkentésének, ami nem megy viszont a nagyon korai előnyugdíjazás, a Magyarországon példátlan méretekben jelenlévő rokkantnyugdíjazás felülvizsgálata, esetenként megszüntetése, a szociálisnak nevezett, a kizárólag egyszerű, fizikai munkát végezni képes tömegeknek folyósított segélyek munkához kötése nélkül. Sok az érdeksérelem. Nem lehet látni, mi lesz, lesz-e kibontakozás.Nekem, személyesen jobban tetszik, ha az ország vásárol, mint ha elad, ráadásul úgy, hogy a vételárak valahogy nem látszanak a közjó számára, viszont mennyire hiányoznak pl. a cukorgyárak. Tudomásul kell venni, h. egy ipar nélküli(a német autógyárakat nem számítanám sajátnak, viszik az egész hóbelevancot, mikor eszükbe jut, a hasznot meg addig is, kifele),viszont rekordméretű deviza adóssággal rendelkező országgal a külföld azt csinál, amit akar. Nincs nagy ár azért, h. a magyar embereken kevesebb teher legyen. A lebonyolítás mikéntje egyelőre szánalmas eredménnyel zárult.Néhány hónapon belül kiderül, hogy vajjon az egész projekt is.
Robinzon Kurzor
2012. szeptember 02. 21:51
"csak az az egy érdekel, hogy NEKED személy szerint következik-e a levél tartalmából annak a szándéknak a kinyílvánítása, hogy a pacák börtönben marad" Az ügy előzményeinek ismeretében (már amit a médiából ismerhetett az, akit ez egyáltalán érdekel) én akkor sem hittem volna el, hogy börtönben fogják tartani, ha ebben a levélben a miniszterük Allah szakállára esküszik meg, hogy de igen. Szóval számomra ennek a levélnek a tartalmából -- illetve különösen abból, hogy általánosan fogalmaz és a kegyelmi eljárás lehetőségét nem említi -- nem következik annak a szándéknak a kinyilvánítása, hogy a pacák börtönben marad. Sőt, kifejezetten az következik, hogy itt valami bűzlik.
kjkj945
2012. szeptember 02. 17:16
Hazudni bolondulásig. (írásban is)
kjkj945
2012. szeptember 02. 17:07
http://www.orszagosormenyonk.hu/index7.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!