Hétpróbás Demeter

2012. október 01. 16:33

Demeter Zoltán fontosnak tartja bizonyítani, hogy ekkora méretben is lehet életképes egy hegyaljai pincészet, és tud olyan borokat produkálni, amelyek magas minősége a világban is észrevehető.

2012. október 01. 16:33
Kovács András István
Olaszrizling

„Demeter Zoltán évjárat-bemutatót tartott, 12 tételt kóstolt a közönség, miközben hallgatta a borászt. Jó volt, most gyorsban bedobok néhány jegyzetet: így járt az év 2011-ben Zoliék felé. Zoltán sok jó dologról beszélt, gyakorlatilag mindent rögzítettem, de most csak egy gyorsjelentésre van idő. Annyi azért kiemelendő, hogy a birtok 7 hektáron gazdálkodik, a tulajdonos-borász fontosnak tartja bizonyítani, hogy ekkora méretben is lehet életképes egy hegyaljai pincészet, és tud olyan borokat produkálni, amelyek magas minősége a világban is észrevehető. A címben szereplő hétpróba erre utal, megpróbálni a nagyon nagy dolgokat, 7 hektáron… Ami még igen lényeges: az egy hektárról palackozott bormennyiség 500 és 1500 palack közötti. (...)

Szerelmi

Tokaj híres dűlője, a bor tisztán hárslevelű. 22 és feles mustfok, 15 százalék alkohol, 6,1 gramm/liter maradék cukor. Mennyiség: 750 liter. A laborleletek alapján nem gondoltam volna, hogy ez lesz a másik kedvencem. Illat és zamat egyaránt nagyon telt, gazdag. Méz, törökméz, menta. Hömpölygő, vastag bor, ugyanakkor harmonikus, nagyon finom. (...)

Eszter

Zoltánék leánya, Eszter, 9 hónappal ezelőtt megszületett, ezért a korábbi Főbor átkeresztelődött. A boldog apuka annak nem örül, hogy a Főbor elnevezést nem sikerült belevetnie a fősodorba, mint mondta, igen pazarló hozzáállásnak tartja, hogy ezt a nagyon régi és nagyon jó nevet nem használja a borvidék. Dűlők: Veres, Lapis, Holdvölgy. Fajták: furmint és hárslevelű. Alkohol: 10,5 százalék. Cukor: 170 gramm/liter. Itt aztán van elegendő savérzet, gazdagság, feszes szerkezet, minden. Ha az édes Birtokbor szerethető, akkor ez a szeretet maga.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!