Az első Bukolyi-borok

2012. november 17. 12:24

Az első tényező a jó termőterület, a dűlő, a második a borász szakértelme, a harmadik pedig a természetességre való törekvés – ez a krédója Bukolyi Marcellnek, aki a Vinoportnak adott interjújában a családi birtok első évjáratáról mesélt. Innen szemlézünk.

2012. november 17. 12:24
Bukolyi Marcell
Vinoport

- Édesapád határozott borkészítési filozófiát képviselt. Te is osztod ezt?

- Apának valóban radikális elképzelései voltak arról, hogy hogyan lehet értékes bort készíteni. Ezeket a nézeteket én is osztom, a módszerek nem változnak.

- Mitől lesz értékes számotokra egy bor?

- Három alappillért sorolnék fel. Az első és legfontosabb az élvezeti érték, a bornak szakmailag kifogástalannak, stabilnak, fogyasztói számára finomnak kell lennie. A második szempont a beltartalom: ezen olyan paramétereket értek, amelyek érzékszervileg nehezen meghatározhatók. Fontos például, hogy az élettanilag hasznos alkotókból minél több legyen, míg másokból, például vegyszermaradványokból, minél kevesebb.

A harmadik szempont a származás kérdése, amely elsősorban a termőtájjal azonosítható, de fontos a bor készítőjének személye és annak borkészítési módszere is. A szőlőalapanyagon múlik a legtöbb, de mi a pincemunkáknál is törekszünk a természetességre, a lehető legkevesebb beavatkozásra annak érdekében, hogy gazdag, testes, koncentrált és persze zamatos borok készüljenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!