Katasztrofális a hülyeség heroizálása

2013. március 16. 08:07

Ükapáink kinéztek az ablakon és nem indultak el lóval se, vagy ha mégis: számoltak azzal, hogy meg is fagyhatnak, de nem hőbörögtek és nem heroizálták a hülyeséget.

2013. március 16. 08:07
Kardos Gábor
Facebook

„Persze, mindig jó, hogy vannak, akik legalább a bajban segítenek, de azért nagyon fals az egész tálalása. Nem kéne úgy tenni, mintha természetes lenne nekivágni autóval egy ilyen hóviharnak, és az is természetes lenne, hogy ilyenkor működni fognak az autópályák, vagy majd úgyis kimentenek. Az egészben csak a hóvihar volt természetes, de a katasztrófa sokkal inkább emberi… hülyeség. Akik győzhetetlennek hiszik itt magukat, mert van egy szuppper autójuk, vagy mittudomén, azok mintha még ebből sem tanulnának. Ükapáink kinéztek az ablakon és nem indultak el lóval se, vagy ha mégis: számoltak azzal, hogy meg is fagyhatnak, de nem hőbörögtek és nem heroizálták a hülyeséget. Én sem vágtam neki, pedig a necces jégre is ki szoktam menni a Balatonon, de most orkán volt. Azoknak nem tűnt fel, akik elindultak kocsival? Még a házban sem tűnt biztonságosnak ez a két nap. A garázskaput kivágta és kettétörte a szél, az egyik zsalut is félig letépte. Azért érdekes ez a történet, mert tükröt tart, hogy a nagy többség mennyire nem érzi még mindig ennek a civilizációs komfortnak a sérülékenységét. Már egy nagyobbacska hóvihar is simán taccsra teszi… Mi lesz, ha nagyságrendekkel nagyobb erővel veszi vissza a természet azt, amiről azt hiszünk, hogy csak a mi életterünk? Mint valami komfort-dzsánkik, akik valóságot haluznak maguknak…, de tényleg. Közben a madarak egész jól röpködnek az orkánban. Na, az tényleg csodálatra méltó, ha tetszik: heroikus, bár kábé senkit nem érdekel.

Ja és a mesébe illő BM sms prímán illusztrálja, hogy a hatóságok ma globálisan milyen szinten kezelik a bajt: »Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!« És ha ott is elfogy? Így megy tovább a végtelenségig? Ami azt illeti, nemcsak az egyéni életstratégiák nem igazodnak a valósághoz, a nagyobb közösségek sem állnak jobban. Mintha valami mai Kafka-novellából jött volna ez a BM sms...

A munka, vagy más »sürgős dolgunk« sem írhatná felül a valóságérzékünket - már ami maradt belőle a sok képernyőzés közben. Kórházba sem érdemes elindulni, ha közben elakadunk a hóban. Ez olyan mint a nyílt tengeren, de ott legalább többen ráéreznek, hogy nincs pardon: a víz az úr. Illetve a Természet. Mi legfeljebb a vendégei vagyunk - és nem kéne visszaélni a vendégszeretetével.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 312 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stakeholder
2013. március 17. 14:57
A magáncélú gépkocsihasználat elterjedése, ennek engedése... De nem baj, lesz ez még így se!
kardosg
2013. március 17. 11:52
A fejétől bűzlő hal valahogy sosem érzi, mi bűzlik itt... Azért a bölcs új törvény alapján csodálatosan hatékonnyá átszervezett katasztrófavédelem felelősségéről se feledkezzünk meg! Azt állították magukról: "Az új rendszerben világos alá- és fölérendeltségi viszonyokat, felelősségi köröket és határozott irányítási rendszereket alakítottak ki, így képesek lesznek gyorsan és hatékonyan reagálni vészhelyzetekben." Láthattuk a hóviharban! A cikket illusztráló fotó is szépen mutatja a rendszerváltást - majdnem mintha Észak-Koreában lennénk: http://biztonsagpiac.hu/bakondi-rendszervaltasi-erteku-pillanat-a-katasztrofavedelem-atalakitasa
saddlenode
2013. március 16. 15:00
Kardos az az ember, aki mindent mindennel összekever, nem ismerek tényleg szinte senkit akinek ilyen tehetsége lenne hozzá, hogy bármiből kihozzon valami orbitális hülyeséget. pl. "Ükapáink kinéztek az ablakon és nem indultak el lóval se" a frászt nem. minden télen rengetegen megfagytak, útközben, a saját otthonukban stb. egy igazán premodern társadalomban egy kemény tél meg tömeges halált jelentett. csak ugye: - nem volt szervezett katasztrófa-védelem, ami követte volna pontosan hányan, hol vannak kint, senki nem foglalkozott vele - nem volt elektronikus média ami percre pontosan ezt közvetítette volna így a hamvasista borkereskedők ma szabadon képzelődhetnek a Facebook-on (!), hogy "azelőtt" nem volt ilyen. "Mi lesz, ha nagyságrendekkel nagyobb erővel veszi vissza a természet azt, amiről azt hiszünk, hogy csak a mi életterünk?" ilyen nincs, ezt csak az Ace Venturá-ból primitivizmust tanult (John Zerzan-t olvasni fárasztó, haggyámá') ká-európai misztagóg álzöldek képzelik. a természet nem egy ágens, ami "visszavesz" dolgokat. a "természet" nem egy integrált, vagy koordinált rendszer. egy csomó faj összevissza fejlődik és kihal random módon, erre még rájönnek a geológiai katasztrófák stb. nincs semmi logika a dologban, az összes faj 98%-a kihal és a legtöbb egyed utód nélkül hal meg. ez a "rendje" a természetnek, csak ezt ugye ránézésre nem látod. "Közben a madarak egész jól röpködnek az orkánban." bubesz, ha csinálnánk egy statisztikát hány madárfióka döglött/fagyott meg tegnap, kicsit meglepődnél. ezzel szemben egyetlen emberi csecsemő sem. csak a madarakról nem számolt be a TV, így te képzelődhetsz a foteledből h bezzeg a madarak. rendkívül veszélyes ez a zavarosfejűség. "»Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!« És ha ott is elfogy?" bonyolult felfogni? annak a valószínűsége hogy a második (n-edik) kocsi is lerobban kicsit kisebb, hatványosan csökken. és akkor már meg is menekültél. ez az sms lényege.
tarackos
2013. március 16. 14:00
Ez a magyarázat egészen addig elfogadható amíg nem számolunk a MÁV és Volán járatokon rekedt százakkal. Onnantól szagos...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!