És „micsoda az igazság”?

2013. november 11. 09:19

Összességében csak remélni tudjuk, hogy a Veritas színvonalas kutatásokkal, valóban szakmai munkával fogja felhívni magára a figyelmet.

2013. november 11. 09:19
Fazekas Csaba
Galamus

Nincs ebben semmi meglepő. Aki önmagát rendszerteremtő történelmi személyiségnek tartja (függetlenül attól, hogy az-e valójában), előbb-utóbb találkozik azzal a dilemmával, hogy ez a történelmi múlt, amelyet eddig ismertünk, úgy, ahogy a tankönyveinkben szerepel – nem elég jó. Nem elég nemzeti. Nem eléggé derül ki belőle, hogy 150, 100 vagy 50 évvel ezelőtt milyen pozitív vagy negatív figura tevékenysége előlegezte meg azt a politikai csúcsteljesítményt, azt az össznemzeti boldogságot, amelyet jelenlegi vezetőnk neve és személyisége fémjelez. Magam sem örülök annak, hogy 2013 végén ennek a következtetésnek a levonására kényszerültünk.

A párhuzam kicsit talán sántít, de nem lehet, hogy ne jutott volna eszébe a döntéshozóknak a kommunista állampárt által létrehozott és 1989-ben megszűnt Párttörténeti Intézet (PTI), amelynek majdnem ugyanazt a szerepet szánták az akkori rendszerben, mint a Veritasnak a mostaniban. Ezen a ponton – kissé talán előre is szaladva a feltételezések sorában – máris meg kell védenünk a Veritas számos munkatársát. Meggyőződésem ugyanis, hogy az új történettudományi intézetben több olyan kutató dolgozik majd, akik (esetleges jobboldali politikai kötődésük ellenére) ritka szakmai lehetőséget látnak a munkahelyükben, becsületes és korrekt kutatásokat fognak végezni. Az intézetnek pedig számos olyan tanulmánya, konferenciája, kiadványa (feltehetően: önálló folyóirata) lesz, amely valóban jótékony hatást gyakorol a »szakmára«. Ahogy az egykori »pétéi« sem csupán a vaskalapos rendszerhívők intézete volt (különösen a 70–80-as években), hanem tisztességes szakmai munkát is végeztek, nem is keveset.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2013. november 11. 11:53
Ezek a Galamuszik általában, pályatévesztett ballibák. Ennek a Fezekasnak is tenyérjósnak kellett volva lennie.Többre menne vele!!!
kjkj945
2013. november 11. 10:41
á lá mus t. -- vino igazság???
gereb6
2013. november 11. 10:27
"Az embernek állandóan tanulnia, olvasnia kell, mert így tartja magában elevenen azt a feszültséget, azt a szenvedélyt, hogy továbbadja az ismereteket. Mert ha csak a régi ismereteinél marad, akkor azok előbb-utóbb megzápulnak benne." (R.Zs.) Sajnos már most látszik, hogy a Veritas értékelése Fazekas vakfoltjára fog esni.
GV0917
2013. november 11. 09:57
Vino in veritas!Már ha megissza valaki! Azt, a kiforrt szőlőlevet , a BORT! De már megbocsáss kedves cikkíró, ahol a TÖRTÉNELMET csakis az egyedül üdvözítő tudományos szocializmus kizárólagos "marxi- lenini " szűrőjén átengedve lényegítették át "IGAZSÁGGÁ!", az nem egyéb cukorcefréből pancsolt löttynél! Majd egy fél évszázad múlva kezd látszani a meztelen IGAZSÁG! Neked még van időd megvárni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!