Adalékanyagok a borban?

2013. december 02. 18:33

Jelenlegi tudásunk szerint a borban fellelhető adalékanyagok nem károsak az egészségre. Az egészségre maga a bor káros - egy bizonyos szinten túl.

2013. december 02. 18:33
Németh Richárd
Borászportál

„Az Origón megjelent egy cikk nemrég A legjobb borok is lehetnek pancsoltak címmel, ami nem más, mint apológia a természetes borokhoz és azon keresztül implicite a Terra Hungaricához. A borban fellehető adalékanyagokkal az a baj – mint az e cikkben kifejtésre kerül –, hogy uniformizálnak, megölik a bor egyediségét és elfedik azt az áldott jó terroirt, aminek a fogalmát néhány éve a hazai közönségnek is volt szerencséje megtanulni.

Az, hogy a Terra Hungarica szeretné elérni, hogy a hazai borospalackok címkéjén kötelező legyen feltüntetni a hozzáadott kén mellett a többi adalékanyagot, nemes cél, hiszen a fogyasztónak joga van tudnia, miből készül a bor, ami bizonyos vonatkozásban élelmiszeripari terméknek tekinthető. E törekvés ugyanakkor azt a tévképzetet ébreszti a fogyasztóban, hogy a mainstream borászok egészségtelen borokat készítenek, mert »pancsolnak« – ahogy azt Susanszky Ivan ebben az ominózus origós cikkben remek érzékkel megpendíti. Ráadásul, ha nincs egy belülről jövő késztetés a borász szcénában arra, hogy feltüntessék az összetevőket, akkor bizonyára valamit el is akarnak mismásolni ezek a dörzsölt uniformer-termelők.

A napokban volt szerencsém Laposa Bencével beszélgetni, aki elmondta: a nála vendégeskedő turisták – mikor már nem voltak szomjasak – megkérdezték tőle, »most őszintén, te is _pancsolod_ a borodat, izé, adalékanyagozod?« A vendégek erre az origós cikkre hivatkoztak, és az ilyen kommunikáció Laposa szerint meglehetősen rombolólag hat a harminc TH-s borászon kívüli termelőkre. Nem végeztem reprezentatív felmérést a borászok körében, de néhányukkal volt szerencsém beszélgetni az elmúlt napokban és egy, a Laposáéhoz hasonló véleménnyel bírnak ők is. Na, csak az hiányzik még, hogy ez is kirobbantson egy borászháborút...

Mindenesetre a lényegre koncentrálva, jelentsük ki azt, aminek az ellenkezőjét egyébként Nemes Richárdék és a TH-sok sem állítják: JELENLEGI TUDÁSUNK SZERINT A BORBAN FELLELHETŐ ADALÉKANYAGOK NEM KÁROSAK AZ EGÉSZSÉGRE! Az egészségre maga a bor káros – egy bizonyos szinten túl, ha már itt tartunk...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
boros
2013. december 03. 14:15
melyik szeszes italon láttad már hogy mennyi kalória van benne vagy mennyi szénhidrát?? XD Sörön, pálinkán?? Egyébként jól látható módon jelölve van az édességi kategória száraztól az édesig.... Ennyit a különcségról amit nem akarunk de ez a törvény....
Akitlosz
2013. december 03. 11:11
Na és ha nem káros? Attól még fel kellene tüntetni az összetevőket. Például azt, hogy mennyi szénhidrát, s abból mennyi cukor van a borban, s mennyi kalória. Ahogyan azt minden más tisztességes élelmiszergyártó is megteszi. Ezek akkor is nagyon fontos dolgok, ha a borászok nem fogják fel. A borászok csak ne akarjanak különcködni!
hátakkor
2013. december 03. 11:11
A bor nem lehet káros, csak az adalékanyag.
blumen
2013. december 03. 07:11
Annak idején 800nöl szőlő termet a balaton melleti telkünkön.Milyen adalék van vajon abban a löttyben/nem nevezném bornak/amire az van irva:minőségét megőri 6hónapig!Vegyéazként nem merem kijelenteni,hogy nincs káros adalékanyag,még ha borba teszik akkor sem.Egyáltalán minek,ha jó az alapanyag.Szódabikarbónát raktok/keveset/a borba:ha fekete lesz bizony van benne valami.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!