Mennyire csúcs a csúcsfurmint?

2013. december 30. 11:30

Itt van az önnön sikerétől megrészegült tokaji furmint árfolyamának szárnyalása. Azonban a minőség általánosságban nincs még ott, ahol az árak tartanak.

2013. december 30. 11:30
Octopus
Gault&Millau

„Az elvakult áhítatba átcsapó össznépi furmintőrület közepette szerintem inkább józanságra intett az írás Demeter Zoltán Kakasáról. (...) Az önnön sikerétől megrészegült tokaji furmint árfolyama szárnyal. A 20 eurót átlépni ma már nem kuriózum. Néhány évjáratot látott borok csak úgy, hipp-hopp 10 000 forintos magasságokba emelkednek, vagy egyenesen ott debütálnak. Lehetne még ragozni, de mottónkat itt már meg is fogalmazhatjuk: ha már az árak a nemzetközileg elismert borok szintjén mozognak, lássuk, hogy a minőség is ott van-e. (...)

Azonban a minőség általánosságban nincs még ott, ahol az árak tartanak (nyugaton, az egekben). Félig-meddig viszont van bizonyítékunk, hogy a száraz tokaji elegánsra hangolva is működhet (hogyan máshogy képzelünk el egy nagy bort?). Szerintem valahol itt tartunk, nem előrébb. A nagy rejtvény továbbra is az, hogy miként lehetne aromákat, komplexitást csempészni az idejében szüretelt furmintba, mert ahogy a lenti példa is mutatja, moderált alkoholtartalom mellett ezekre valószínűleg nem képes a fajta. Még ha ezerévesek a tőkék, és az összes létező színes kavicsot ki lehet túrni a dűlő altalajából, akkor sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ombudsmanyus
2014. január 01. 22:43
Én még kiemelkedően jó furmintot nem ittam. Ihatót igen, de iható bor van másfajta szőlőből is a piacon, és sokkal nagyobb választékban. A tokaji furmint majd akkor érdekel, ha megfizethető áron (1500-3000 Ft) produkálja a minőséget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!