Hogy mitől lett I. osztályú egy dűlő Hegyalján?

2014. augusztus 18. 10:00

A Tökösmálban a szőlő 85 százaléka mindenféle permetezés nélkül érlelte ki eddig a gyümölcsét, s a betegség miatt veszteség nem érte el a 10 százalékot sem.

2014. augusztus 18. 10:00
Alkonyi László
Kaláka Pince

„A különlegesen jó bor, mindenképpen kellett hozzá. Ám, hogy mi mindent tudhat még egy dűlő, a Tökösmál megmutatta az idén. Rendkívül nehéz nyár végéhez közeledünk, jellemzően, nyolcszor, tízszer permeteztek a birtokok. A Tökösmálnak mindössze 15 százaléka kapott permetszert: egyetlen egyszer bordeaux-i levet, július 31-én.

A szőlő 85 százaléka mindenféle permetezés nélkül érlelte ki eddig a gyümölcsét, s a betegség miatt veszteség nem érte el a 10 százalékot sem. Nem lehetett véletlen, hogy 300 évvel ezelőtt a kiemelt I. osztályú dűlők között tartották számon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RAMBO
2014. augusztus 24. 09:32
Ezek a mi őseink irtózatosan okosak voltak! Nem szabad lebecsülni a paraszti tudást! Már évszázadokkal a lisztharmat, perenoszpóra megjelenése előtt tudták, hogy az a vágó rezisztens lesz majd, az akkor még fel sem bukkant kórra! A tokaji korai eredetvédelem eredményeit józan mérlegelés nélkül érdemes elfogadni.
hegyaljai
2014. augusztus 18. 21:49
Ez minősített információ! Családi pincéknél a feleségnek, nagyobb vállalkozásnál a tulajdonosnak megmutatva beláthatatlan következményei lehetnek. Különösen ott, ahol 6-8 millió forintot fizettek ki egy hektár földért, és mégis permeteznek. :)
kgyula
2014. augusztus 18. 14:42
"A szőlő 85 százaléka mindenféle permetezés nélkül érlelte ki eddig a gyümölcsét, s a betegség miatt veszteség nem érte el a 10 százalékot sem." Na ja... Vagy direkttermő fajták vannak ott? :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!