Biolét

2014. augusztus 26. 11:23

A paleolit diéta az egy trendi dolog. Az elmélet úgy szól, hogy ugyanazt kell enni, mint amit feltételezhetően tízezer éve ettünk, mert azóta nem változott semmit a genomunk, tehát ősemberi táplálkozásra vagyunk kódolva.

2014. augusztus 26. 11:23
Pozsonyi Ádám
Magyar Hírlap

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem szabad enni gabonát, tejterméket, cukrot, hüvelyeseket meg biztos még sok mindent, most ennyi jutott eszembe. És mindenféle betegséget, depressziót, szív- és érrendszeri elváltozást arra vezetnek vissza, hogy evés szempontjából még ősemberek vagyunk.

Csak, sajnos, a mai ember nem az, ami tízezer éve volt. A növények-állatok sem mind, nem beszélve az állóképességről, szervezetről és így tovább. És nekik az, hogy most meg tudjuk emészteni a tejcukrot, tízezer éve meg nem, az mellékes. Az elméletnek nagy tábora van, ami érthető, lévén, ha az átlagember a csodavárás terén bevadul, nincs megállás. Megoldja a tér-időt, tisztában van a titkok titkával, látott ufókat, jobban tudja a házépítést, a főzést, a gyereknevelést, a labdarúgást, belelát a fáraók magánéletébe, és időkaput birtokol a spájzban.

De ez még semmi! Találkoztam olyan emberrel, aki a paleolit diéta híve, mégpedig világnézeti alapon! (Chesterton írta Eretnekek című kötetében: »Sokkal természetesebb az az ember, aki ösztöneitől vezérelve sört vedel, mint az, aki nyers paradicsomot fogyaszt – elvből!«) Rá kellett jönnöm, hogy a különféle biomozgalmak voltaképpen vallások, és azért nem tűrik a »hívek« a legkisebb mértékű bírálatot sem, mert a szemükben az eretnekség, sőt rosszabb, istenkáromlás.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quetzal
2014. augusztus 26. 20:46
Sok tapasztalat szól a paleo mellett (a feleslegesen hozzátapadt ideológiai blablák és némelyek túlzásai irrelevánsak).
Akitlosz
2014. augusztus 26. 20:29
Azóta már sokat mutálódott az ember. A 0-ás vércsoportúak hasonlítanak a legjobban az ősemberekre. Minden ősember 0-ás vércsoportú volt. Nekik talán hasznos ez a diéta, de a többieknek nem. Az A-s vércsoport a földműveléssel megváltozott életmód hatására alakult ki Egyiptom, Mezopotámia környékén. Ez a növénytermesztő és fogyasztó emberek vércsoportja. Nekik talán érdemes vegetáriánusnak lenniük, de a többieknek nem. A B-s vércsoport közép-Ázsiában alakult a lovas, nomád állattenyésztő életmód hatására, ők kezdték el a tejfogyasztást. Na persze erjesztve. (Ezért is Magyarország a legnyugatibb hely, ahol még magas a B-s vércsoport előfordulási aránya.) Az AB-s vércsoport pedig a legújabb, csak kb. 1000-1100 éve létezik, s ezt nem mutáció, hanem csupán az A-s és a B-s vércsoportúak keveredése hozta létre. A lényeg, hogy nem úgy van hogy mindenféle diéta minden embernek jó. Nem tiszta hülyeség ez a paleolit diéta, de nem való mindenkinek. Ahogyan a többi diéta sem.
Ángyán Páván
2014. augusztus 26. 19:35
Diéták gyönnek, diéták mennek - a háj marad. A magyar ejrópa hatodik legkövérebb nemzete. Naná, ha olyan fogyókúrákat ajánlanak neki pl., hogy egyen meg naponta hatvan darab keménytojást.
Onurisz
2014. augusztus 26. 14:10
Témahiány esetén sem érdemes táplálkozási módokon ironizálni. Olyan társadalomban, ahol a mértéktelen zabálás és a mozgásszegény életmód miatt az emberek többsége túlsúlyos és beteg, bármilyen rendezett étkezés csak hasznos lehet. Arról nem is beszélve, hogy mindannyiunkra másként hatnak ugyanazok az ételek, s az a lényeg, hogy egy-egy táplálkozási rendszerrel ki hogy érzi magát. Az orvoslás is lassan de biztosan halad a személyes eljárások irányába. Ha pedig valaki átesik egy súlyos betegségen, például a rákon, akkor nem szájal sörvedelésről, mert az élete a tét. Előbb-utóbb Pozsonyi Ádám is megtudja ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!