Döbbenetes hangfelvétel: meg akarta ölni DJ Dominique lemezlovast az egri polgármester
Mirkóczki Ádám és az érintett művészek is megszólaltak.
Ha nincs ennyi eső, az évjárat kimagasló lett volna Csutorás Ferenc, egri borász szerint, aki a Mandinernek küldött szüreti értékelésében azt írta, hogy az idei évet nem szabad a 2010-essel összehasonlítani.
„Sajnos mi borászok hajlamosak vagyunk egy évjáratot rossznak kiáltani már akkor, amikor még nincs vége a szüretnek és még azt sem látjuk, hogy milyenek lesznek majd a boraink. Megjegyzem, emiatt a fogyasztók is elfordulhatnak az évjárat boraitól, úgyhogy magunk ellen is beszélünk. Burgundiában például a hetvenes évek óta nem volt rossz évjárat...
Az egri borvidékre most ugyanannyi csapadék esett, mint tavaly a Dunántúlon, és szegények idén még annak is a dupláját kapták. A tavaly év emellett sokkal melegebb volt. A sok csapadék ellenére ez az év az AÉS dűlőin a rendes kerékvágásban ment a szüret kezdetéig, mert nem esett vissza a hőmérséklet. Ha valaki időben elvégezte a szőlőmunkákat, annak szépen érett a szőlő. A szeptemberi eső mégis gyors, kapkodó szüretre késztetett minket is, ugyanis a korai és középkorai fajták már érésben voltak, a sok eső pedig már csak rohasztotta a szőlőinket. Ha nincs ennyi eső, az évjárat szerintem kimagasló lett volna, ugyanis a korai fajták a jó cukor mellet szép savakkal bírtak. Ez a kontinentális, változékony égöv ezzel együtt pont attól szép, hogy boraink hordozzák az évjáratok sajátosságait.
Mi sok fajtával dolgozunk, és lehet, hogy egy-két tétel ebben az évjáratban is magasabb minőségű lesz: a pinot noir, a menoir, a leányka, a sauvignon blanc és a tramini reményt keltő. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a saját szőlőinkben nem a maximált mennyiséggel dolgozunk, hanem jóval kevesebbel. Így a Nagyanyag alapanyaga, a menoir és a pinot noir esetében a 35 mázsa/hektár terhelésű szőlőt már az eső előtt le tudtuk szüretelni. Ami fontos, hogy az idei egri borokban szép savak lehetnek, melyek az évek teltével finomodnak – lásd a 2005-ös évjáratot – és a savszegényebb borokból is szép tételek érhetnek. A később érő fajták – rajnai és olaszrizling, kékfrankos, cabernet franc –kicsit még kint maradnak, viszont több csapadékot már ezek a fajták sem viselnek el. Nincs már meg a napi hőmennyiség, ami az altalajt kiszárítja és nincs elég napsütés, ami dolgozna a cukron. Mindenestre örüljünk annak, ami van, mert volt már sokkal rosszabb is. Szerintem nem szabad ezt az évjáratot összehasonlítani a 2010-es évvel. Lesznek meglepő tételek. Mi nagyon várjuk, hogy a pinot noir, menoir, a kadarka, a leányka és a sauvignon blanc kiforrjon és meg tudjuk kóstolni. Akkor jön el az igazság pillanata.
Azt gondolom, hogy a szüret mindig az éberségen és az ebből fakadó döntéseken múlik, melyek lehetnek jók és rosszak. Nagyapámmal egyszer kimentem a szőlőbe. Ő beült a kocsiba, rám nézett és azt mondta: kész van, holnap szüret, menjünk és szóljunk az embereknek. Pedig akkor még nem volt csapadékradar.”