Lesznek meglepő tételek

2014. szeptember 27. 09:45

Ha nincs ennyi eső, az évjárat kimagasló lett volna Csutorás Ferenc, egri borász szerint, aki a Mandinernek küldött szüreti értékelésében azt írta, hogy az idei évet nem szabad a 2010-essel összehasonlítani.

2014. szeptember 27. 09:45
Csutorás Ferenc
Mandiner

„Sajnos mi borászok hajlamosak vagyunk egy évjáratot rossznak kiáltani már akkor, amikor még nincs vége a szüretnek és még azt sem látjuk, hogy milyenek lesznek majd a boraink. Megjegyzem, emiatt a fogyasztók is elfordulhatnak az évjárat boraitól, úgyhogy magunk ellen is beszélünk. Burgundiában például a hetvenes évek óta nem volt rossz évjárat...

Az egri borvidékre most ugyanannyi csapadék esett, mint tavaly a Dunántúlon, és szegények idén még annak is a dupláját kapták. A tavaly év emellett sokkal melegebb volt. A sok csapadék ellenére ez az év az AÉS dűlőin a rendes kerékvágásban ment a szüret kezdetéig, mert nem esett vissza a hőmérséklet. Ha valaki időben elvégezte a szőlőmunkákat, annak szépen érett a szőlő. A szeptemberi eső mégis gyors, kapkodó szüretre késztetett minket is, ugyanis a korai és középkorai fajták már érésben voltak, a sok eső pedig már csak rohasztotta a szőlőinket. Ha nincs ennyi eső, az évjárat szerintem kimagasló lett volna, ugyanis a korai fajták a jó cukor mellet szép savakkal bírtak. Ez a kontinentális, változékony égöv ezzel együtt pont attól szép, hogy boraink hordozzák az évjáratok sajátosságait. 

Mi sok fajtával dolgozunk, és lehet, hogy egy-két tétel ebben az évjáratban is magasabb minőségű lesz: a pinot noir, a menoir, a leányka, a sauvignon blanc és a tramini reményt keltő. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a saját szőlőinkben nem a maximált mennyiséggel dolgozunk, hanem jóval kevesebbel. Így a Nagyanyag alapanyaga, a menoir és a pinot noir esetében a 35 mázsa/hektár terhelésű szőlőt már az eső előtt le tudtuk szüretelni. Ami fontos, hogy az idei egri borokban szép savak lehetnek, melyek az évek teltével finomodnak – lásd a 2005-ös évjáratot – és a savszegényebb borokból is szép tételek érhetnek. A később érő fajták – rajnai és olaszrizling, kékfrankos, cabernet franc –kicsit még kint maradnak, viszont több csapadékot már ezek a fajták sem viselnek el. Nincs már meg a napi hőmennyiség, ami az altalajt kiszárítja és nincs elég napsütés, ami dolgozna a cukron. Mindenestre örüljünk annak, ami van, mert volt már sokkal rosszabb is. Szerintem nem szabad ezt az évjáratot összehasonlítani a 2010-es évvel. Lesznek meglepő tételek. Mi nagyon várjuk, hogy a pinot noir, menoir, a kadarka, a leányka és a sauvignon blanc kiforrjon és meg tudjuk kóstolni. Akkor jön el az igazság pillanata. 

Azt gondolom, hogy a szüret mindig az éberségen és az ebből fakadó döntéseken múlik, melyek lehetnek jók és rosszak. Nagyapámmal egyszer kimentem a szőlőbe. Ő beült a kocsiba, rám nézett és azt mondta: kész van, holnap szüret, menjünk és szóljunk az embereknek. Pedig akkor még nem volt csapadékradar.”

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!