Kell-e még elemezgetni egy bor árát?

2014. december 19. 21:12

Talán már túl vagyunk azon, hogy egy bornak az ára tarkón vágjon minket. Facepalmozó-szkeptikusok úgyis lesznek mindig, ahogy kíváncsi hedonisták és rajongók is.

2014. december 19. 21:12
Ripka Gergely
Táncoló Medve

„Lőrincz György nagyot és merészet álmodott a Nagyegeden. Pontosabban mostmár ott is. Mária szobor, tudatos új telepítések, nagy fehér és persze nagy vörösborok képét előrevetítve. A St. Andrea nagyjából 2006-2009 körül került igazán a figyelem középpontjába, ami persze nem jelenti azt, hogy ma ne venné körül nagy érdeklődés rezdüléseit. Volt közben nem egy kiváló Merengő, megbízható Áldások, vidám Kutyafáják, csillaggá alakult Napborok, majd emlékezetes kadarkák és dűlős fajtaborok után egymás után érkeztek a bikavérek, főként superiorok. Itt van az első grand superior is.

Az újonnan épülő brand ára okozott is sokféle reakciót… Bár talán annyira nem is volt zajos visszhangja a 26 ezres árnak, mint amennyire lehetne (vagy lett volna mondjuk tíz-tizenöt éve). Talán már túl vagyunk azon, hogy egy bornak az ára tarkón vágjon minket. Facepalmozó-szkeptikusok úgyis lesznek mindig, ahogy kíváncsi hedonisták és rajongók is; a borok pedig így vagy úgy, de mindig megtalálják a maguk végső, méltó helyét. Megérkezett tehát közénk a Nagyeged Bikavér Grand Superior első évjarata mint a legdrágább magyar vörösök egyike.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Közbiztonság Szilárd
2014. december 29. 03:30
Mondjuk te sem lehetsz valami nagy borértő. Bor és bor között rettentő nagy különbségek lehetnek, aszúból meg az eszencia valóban akár 100 ezer forint is lehet (egy fél liter). Mert ritkaság. Meg persze jó is. De egy egri bor 26 ezerért, az inkább röhej kategória. Bármennyire jó is.
Közbiztonság Szilárd
2014. december 29. 03:30
Hogy az előbbit miért neked címezte, azt csak a blogmotor készítője tudja, a szerzőnek szántam. Ezt viszont neked: 600 Ft-ért bizony elég szar francia borokat kapsz, valahol 2000 Ft körül kezdődnek az ihatóak. Mesét lehet, hogy mond, de azok inkább csak rémtörténetek.
Közbiztonság Szilárd
2014. december 29. 03:30
Ne tessék viccelni, amikor 3000 (háromezer) Ft-ért már kiváló borokat lehet kapni, még olaszt meg franciát is, pedig ott az előállítási költségek jóval magasabbak (és akkor a dél-afrikait, ausztrált, chileit még nem is említettem, vagy akár a kaliforniaiakat), meg szállítani is kell, akkor hagyjuk már ezeket a parasztvakításokat. Nagymellényű magyar borászok szabják a pofátlanul magas árakat, hangoztatva, hogy az ő boraik is vannak annyira jók, mint a külföldiek, ami egyszerűen nem igaz, pl. a nagynevű Bock-Tiffán-Gere hármastól például az utóbbi 10 évben nem került ki említésre méltó bor, egy sem. Az áraik pedig messze a nemzetközi szint fölött járnak. Azt meg igen magasról leszarom, hogy mekkora birtokon kell megélniük, meg mekkorán kell a franciáknak, a több tízmilliós állami támogatásokról nem is beszélve.
Akitlosz
2014. december 29. 03:29
Ez csak drágább de nem annyival jobb, amennyivel drágább. 600 forintért olyan francia bordeaux-i vörös bort lehet kapni, hogy mesét mond. Magyar borban az a minőség úgy 2000 forint. Ez a 26 000 bor meg csak szimplán drágább sznoboknak, de nem jobb, mint a 2000 forintos magyar bor. Legalábbis egészen biztosan nem 13-szor jobb mint a többi magyar bor, s nem 43-szor jobb, mint a francia bor. Értelmetlen megvenni. Aki megveszi csak az ára miatt veszi meg, mert drága.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!