Migránshitel - Kerítés vagy nyugdíj?

2015. augusztus 11. 16:59

Egy 10 évre meghirdetett, évente 1500 fő befogadását lehetővé tevő vállalás a migránshitel konstrukciójában minimális tehervállalás mellett hozhatna eredményeket Magyarország számára.

2015. augusztus 11. 16:59
Varga Márk
Varga Márk blog

„A mai magyar munkaerőpiac valóban nem alkalmas nagyszámú új letelepedő egyszeri fogadására. Egy 10 évre meghirdetett, évente 1500 fő befogadását lehetővé tevő vállalás, a fenti migránshitel konstrukciójában ugyanakkor minimális tehervállalás mellett hozhatna eredményeket Magyarország számára (csak összehasonlításképp: a 90-es évek elején közel 40 ezer kínai érkezett hazánkba, becsült számuk mára csak 15 ezer körüli. Ezzel a vállalással tehát még a kínai bevándorlók pár évvel korábbi számát sem érnénk el): 
  1. Magyarország nemzetközi megítélése javulna, mind az Unión belül, mind harmadik országok felé
  2. A 10 éves teszt időszak alatt megindulna a népesség korfájának kismértékű javulása, új járulékfizetők lépnének a szociális ellátórendszerbe
  3. A folyamatos, évenkénti felülvizsgálattal biztosítható a program rugalmas alakítása, a kezdeti nehézségek kezelése
  4. A munkaadók, beruházók számára is tervezhetően jelennének meg munkavállalók a hiányszakmákban
  5. A letelepedők származási országainak konszolidálódása esetén jelentősen javulhatnának a kereskedelmi kapcsolataink a közel-keleti és észak-afrikai régió országaival, amely új hazai munkahelyek megteremtésével járna
  6. Új források érkeznének a felnőttoktatásba, mely új lehetőségeket kínálhatna az átképzésben résztvenni kívánó magyarok számára is
... és talán emberek maradhatnánk az embertelenségben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2015. augusztus 12. 09:02
Abban az esetben lehetne beszélni egyáltalán erről az ötletelésről, ha előbb a magyarul beszélő, elvileg szakmát is tanulni képes fiatalok tízezrei nem csellengenének országszerte, talán előbb őket kellene aktív munkavállalóvá motiválni ! A másik kérdés, hogy az esetleges betelepülők 200-300 eurós havi fizetésben gondolkodnak-e ? Szerintem nem !
szuverén
2015. augusztus 12. 07:16
-Írod: "40 ezer kínai érkezett hazánkba, becsült számuk mára csak 15 ezer körüli." -Kérdezem: Láttál egyetlen Kínait is koldulni, segélyért, eltartásért folyamodni??? -Kevéssé ismert, a Kínaiak számára a fogadó ország állampolgárai; tabu. Kerülik velük az összeütközést. Leszámolás, csak egymás között létezik. -Kisfiam; van még mit tanulnod!!!
toyoda
2015. augusztus 12. 07:07
Nahát! ebből a 6. pontból semmi nem igaz! 1., Európai lakosság nem kér a menekültekből, 2.,Se járulékba, se adókba nem lenne változás, csak a deficit nőne, 3., semmi program nem kell ide, 4., semmilyen fajta munkaerő kínálatot nem jelent, ez szimpla hazugság, ócska feltételezés, 5., Külkereskedelmünk ezekkel az országokkal eddig sem volt most sem lesz (Mo. export több mint a 75%-ka Eu.-ba megy. 6., Milyen források érkeznek a felsőoktatásba? és honnan? ez is egy leegyszerűsítő hamis elképzelés. Leegyszerűsítő minden alapot nélkülöző neoliberális mantra, pont úgy mint a közgazdaságtanban.
Mich
2015. augusztus 12. 00:38
Még egy balfácán a félresikerült állításaival...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!