Kivételes évjárat

2015. november 27. 10:28

Már csak a jégbornak való szőlő várja a fagyot kint a tőkéken. A új borok rendkívül illat- és ízgazdagok. Ez látszik a 2015-os évjárat legjellemzőbb alaptulajdonságának.

2015. november 27. 10:28
Varga Péter
Varga Pincészet

„Nehéz, de eredményes szüreten vagyunk túl.

A új borok rendkívül illat- és ízgazdagok. Ez látszik a 2015-os évjárat legjellemzőbb alaptulajdonságának, mely még az évjáratra kevésbé érzékeny korai fajtáknál is jól érezhető. A kiváló aromák annak köszönhetők, hogy a növény egész évben jól érezhette magát. Nem bántották a téli és tavaszi fagyok, sok napot és esőt kapott, az esőhöz mindig élénk szeleket és utána napsütést, hogy a lombok gyorsan felszáradhassanak.

Az időjárás a késői szüretnek is kedvezett. Fontos volt, hogy október első napjaiban megjöttek a hideg éjszakák, amelyek a »késői« típusú ízeket és illatokat alakítják ki, és a hideg éjszakákra meleg, 20 °C feletti, napsütéses nappalok következtek. A nagy ingadozás a szőlő számára legkedvezőbb hőmérséklet-tartományban általában nagy borokat szül.

Volt ugyan egy izgalmas hét októberben, amikor az intenzív eső annyira feláztatta a talajt, hogy sem géppel, sem kézzel nem tudtunk szüretelni és attól féltünk, az addig oly ígéretes termés egy része akár tönkre is mehet, a jó idő azonban még időben visszatért.

Ma már csak a jégbornak való szőlő várja a fagyot kint a tőkéken. Most már biztosan kijelenthetjük, 2015 egy kivételes évjárat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tas0125
2015. november 29. 20:45
Ő már csak tudja. Hiszek neki! Többet ér ,mint az iménti Józsi a séf!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!