Nem csak a kis borászat lehet profi

2016. január 30. 12:59

Nálunk alsó/középkategóriás borászatok a szövetkezeti pincészetek, a Domäne Wachaunál viszont 20-40 euróig kóstoltunk gyakran világszínvonalú borokat rajnaiból és velteliniből.

2016. január 30. 12:59
Gál Tibor
Vinoport

„Ha emlékeim nem csalnak, persze erre nem vennék mérget, a Domäne Wachau Ausztria legnagyobb borászata, de Wachaué biztosan. Szövetkezeti rendszerben működik, vagyis a borászat tulajdonosai (160-an) a környező legjobb területek tulajdonosai, akik szőlőt adnak el a saját borászatuknak, és közösen értékesítik, természetesen egy szakember csapatra bízva a feladatot.

A borászat zsenialitása abban rejlik, hogy nálunk alsó/középkategóriás borászatok a szövetkezeti pincészetek, viszont itt 20-40 euróig kóstoltunk gyakran világszínvonalú borokat rajnaiból és velteliniből. A 160 termelőnek nem az a célja, hogy minél nagyobb mennyiséget termeljen a lehető legolcsóbban, hanem a minőség maximalizálása, melyet nem saját kútfőből eredeztetnek, hanem szakember gárda segíti a munkájukat.

Ezért természetesen meg is kapják az ellenszolgáltatást, hiszen 1 kg szőlő ára itt 3-4 euró. (Egerben idén a szőlő felvásárlási ára 130 Ft/ kg volt, ez az eddigi évekhez képest magas ár...) Összességében azt tapasztalhattuk, hogy nem csak a kis borászat lehet profi, hanem nagyban is lehet nagyon komoly eredményeket elérni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!