A 2015-ös évjárat szőlője és a szüret

2016. február 15. 08:02

A jól megválasztott szüreti időpont segített az évjáratból a lehető legtöbbet kihozni, így az alapanyag ugyan elmarad a kitűnő 2013-as év szőlőitől, de egyértelműen jó minőségű borokat várhatunk.

2016. február 15. 08:02
Bakó Ambrus
Északipart

„Szeptember végére gyakorlatilag az összes fehér fajta megérett, néhány területen volt szükséges/érdemes tovább fenn hagyni a szőlőt. Sajnos az októberi időjárás nem volt kedvező, 11-én egy erőteljesen csapadékos időszak kezdődött, ez a késői szüretekhez fűzött reményeket lényegében kioltotta, mi október 13-án szüreteltük az utolsó szőlőnket. A hegyen még kinn maradt szőlő rothadásnak indult, kellemetlen ízek is megjelentek, a többség arról számolt be, hogy október végén/november elején gyengébb minőséget szüreteltek, mint október elején. Sajnos a Botrytis nem nemes rothadás formájában jelent meg.

Mi tehát a szokásosnál jelentősen korábban hoztuk be a szinte kivétel nélkül teljesen egészséges, általában aranysárgára érett, jellemzően 12-13% potenciális alkoholtartalmú szőlőt.

Az első szőlőt még augusztusban szedtük (zenit). Talán ez rendelkezett a kívánt egyensúlyt legjobban megközelítő paraméterekkel. Ezután a középérésű fajtákat szüreteltük szeptember 10-e körül (fajtajelleges budai zöld, karakteres savakkal Badacsonyból és meglepően jó savú szürkebarát Badacsonytördemicről). A jobb fekvések olaszrizlingjei eddigre 12-13% potenciális alkoholtartalmat is elértek, azonban jelentkezett egy szomorú, de a Balaton környéki borvidékekre igen jellemző probléma: egy nagyobb felvásárló túl későn nyitotta meg a pincét, csúsztak a korai fajták szüretével/fogadásával, ennek következtében akkor szüretelték a zenitet, ottonel muskotályt, amikor nekünk az első olaszrizlingeket kellett volna, ha jutott volna szüretelő...

Olaszrizlingjeink kövér borok lesznek, ezek fogják leginkább tükrözni a nyári forróságot.

A rajnai rizlinget és a kéknyelűt a hónap második felében (az utolsó táblából a már említett október 13-án) közel ideális érettségben, lendületesebbnek ígérkező savtartalommal tudtuk behozni.

A korai érés és az alacsony savtartalom gyors reakciókat követelt. Úgy gondolom azonban, hogy kellő felkészültséggel helyt lehetett állni. A jól megválasztott szüreti időpont segített az évjáratból a lehető legtöbbet kihozni, így az alapanyag ugyan elmarad a kitűnő 2013-as év szőlőitől, de egyértelműen jó minőségű borokat várhatunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!