Mire kereszteljük? Az olaszrizlingről

2016. március 02. 11:58

Annál nagyobb az esélye egy új névnek arra, hogy befogadják, minél többet ad vissza az Olaszrizlinghez kapcsolódó jó érzésekből, és nem utolsó sorban a szó hangzásából.

2016. március 02. 11:58
Jásdi István
Jásdi István
Vinoport

„Elegáns, könnyed, harmonikus – nem Riesling. Ami a régi egymásról másolt borleírásokban megtalálható Olaszrizling-jelzőket – a rezeda-illatot vagy a keserűmandulás lecsengést –illeti, ezeket szívem szerint hagynám veszendőbe. Egyrészt élő emberrel még nem találkoztam, aki rezedát szagolva az Olaszrizlingre gondolt volna, másrészt a keserű íz, amelyik némelyik Olaszrizlingben (vagy Furmintban) megtalálható, leginkább technológiai hiányosságokból származik. Montaigne-nel: »Ne kreáljunk erényt az impotenciából!« (Rezeda mellett mégis szól egy súlyos érv: Krúdy Gyula.)

Ennyit tehát a lehetséges jelentésekről, képzet-társításokról, és azokhoz kapcsolható névötletekről. Névadási lázunkban sem feledkezhetünk meg azonban arról, hogy az Olaszrizling névhez széles e hazában számtalan termelőnek és fogyasztónak pontos és kellemes képzetei társulnak. Tudják, mihez nyúlnak, amikor levesznek egy palackot a polcról. Egy szinonimaként használandó nevet a legjobb esetben is hosszú évekig párhuzamosan kellene használni a belföldi piacon.Annál nagyobb az esélye egy új névnek arra, hogy befogadják, minél többet ad vissza az Olaszrizlinghez kapcsolódó jó érzésekből, és nem utolsó sorban a szó hangzásából,magán és mássalhangzóinak rendjéből.

Sokunk hordóin állnak krétafeliratok a hordóban tárolt borok valamiféle belső használatban dívó összetéveszthetetlen jelölésével. Természetesen nem a saját SV. Or vagy L.OR (Siralomvágó Olaszrizling vagy Lőczedombi Olaszrizling rövidítéseinkre gondolok.  Láttam viszont – úgy emlékszem - Oriz, OlaRiz betűjelzéseket. Lehet ez is egy irány. Vagy ezekből képzett jól hangzó változatok. Az sem nagy baj, ha a név más összefüggésben, pl. csillagászatiban már elterjedt. Például Orion.

Egy hatvan palackos Olaszrizling válogatásért, meg a hivatalos keresztszülő státuszért érdemes törni a fejünket! Viszonylag egyszerű módja, hogy megőrizzük nevünket az örökkévalóságnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
di maggio
2017. március 29. 11:45
Legyen a neve: Taljánrizling / csak így magyarosan/.
Fahrenheit 451
2016. szeptember 27. 17:25
akkor a cigánypecsenyét kire keresztelik át?
csender
2016. április 04. 00:46
Takarodj már innen a permanens kereszteléseiddel, te részeg disznó! Mennyi sehonnai szőlőtolvaj van ebben az országban - és még celebkednek is.
Hudák Mátyás
2016. március 09. 10:21
Legutóbb a Dobosi család Juhfark borát volt szerencsém az Ön által említett környékről kóstolni. Finom volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!